Inspektsioon: paljud töötajad suhtuvad kemikaalidesse liiga kergekäeliselt

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: jupiterimages.com

Tööinspektsiooni üritab sügisel algava kampaaniaga tuua leevendust praegu ettevõtetes valitsevale olukorrale, kus keemiline ohutegur põhjustab üle 10 protsendi kutsehaiguse juhtumitest.

«Paljude tegevuste juures aga ei mõtlegi inimesed sellele, et kasutatav kemikaal võib nende tervist ohustada. Tihti ollakse seisukohal, et tegemist on kemikaaliga, mis ei kujuta keskkonnale absoluutselt mingit ohtu – vala või kraanikaussi,» tõdeb tööinspektsiooni töötervishoiu peaspetsialist Silja Soon.

Paraku unustatakse tema sõnul kemikaali mõju tervisele. «Harva viitsitakse korralikult lugeda kemikaali pakendil esitatud teavet ega pöörata tähelepanu, mida tähendab üks või teine märgistus pakendil,» leiab Soon ja lisab, et selline hoolimatus võib aja jooksul väga kurjasti kätte maksta.

Sooni hinnangul võib keemiliste ohutegurite eiramine kahjustada oluliselt töötajate tervist.«Mõnel juhul on tervisehäire mõõdukas - näiteks silma- ja/või nahaärritus, kuid tõsisemal juhul võib tekkida kas astma, viljakusprobleemid ja sünnidefektid või ka vähktõbi,» selgitab Soon.

Alati ei ole sealjuures oluline, kas kokkupuude mürgiga on olnud lühiajaline või kestnud aastaid. «Ohu eiramine viib aga viimaks tervisehäireni, läbi mille kannatab nii töötaja elukvaliteet kui ka tööandja rahakott.»

Viimase viie aasta jooksul on keemiline ohutegur olnud põhjuseks Eestis enam kui kümnendikel kutsehaiguste juhtumitel. 2007. aastal oli koguni viiendik 74st kutsehaiguse juhtumist põhjustatud keemilisest ohutegurist. Möödunud aastal oli see näitaja 15 protsenti.

Hinnanguliselt esineb Euroopa Liidu 27 liikmesriigis kokku igal aastal 167 000 tööga seotud surmajuhtu. Kutsehaigused põhjustavad neist ligikaudu 159 000, sellest omakorda 74 000 võivad olla põhjustatud kokkupuutest ohtlike ainetega töökohal.

«Paljudes analüüsides tuuakse välja probleem, mis on omane nii Eestile kui kogu Euroopa Liidule – see on haigusjuhtude alaregistreerimine. Hinnanguliselt on niiöelda vanas Euroopas kõigest 10 protsenti kutsekasvajatest registreeritud ja kompenseeritud,» kinnitab Soon.

Ohtudest teadvustamiseks viib tööinspektsioon sügisel Eestis läbi kampaania, mille loosungiks on «ohtlikud ained: ole teadlik, hinda ja kaitse ennast».

Euroopa Sotsiaalfondi toetusel toimuva kampaaniaga üritatakse parendada teadmisi riskihindamisest mikro- ja väikeettevõtetes ja tõsta tõsta tööandjate teadlikkust riskihindamise vajalikkusest ja töötajate teadlikkust parimate ohutute töövõtete kasutuselevõtmisest.

«Kampaania eesmärkidest nähtub, et suurim tähelepanu on suunatud teadlikkuse tõstmisele. Põhjendus selleks on lihtne: tööinspektorite poolt koostatud keemilise ohuteguriga seonduvates ettekirjutustes on rikkumised aasta-aastalt muutumatud – ohtlike kemikaalidega töötamiseks puudub vajaliku tõhususega ventilatsioon, puuduvad kemikaalide ohutuskaardid, ohutuskaartidel olevaid nõudeid ei ole arvestatud ja nii edasi.  Loetelu on seega küllaltki pikk,» selgitab Soon.

«Autoremonditöökodades ollakse miskipärast arvamusel, et garaažiukse lahtihoidmine on piisav abinõu õhu värskendamiseks. Samuti kasutavad paljud autoremondilukksepad käte õlist puhastamiseks bensiini. Paraku kahjustab bensiin sarnaselt teistele orgaanilistele lahustitele nahka ning selle aurud silmi,» tuletab Soon meelde.

Bensiin imendub hästi läbi naha ning aurab intensiivselt. Pikaajaline kokkupuude bensiiniauruga võib põhjustada aneemiat ning ka kasvajalisi verehaigusi, näiteks leukeemiat.

Septembrist kuni aasta lõpuni plaanib tööinspektsioon kontrollida 150 ettevõtet. «Inspektorile valikute tegemisel suuri piire ette ei nähta, kuid keskendutakse pigem väikestele, alla 50 töötajaga ettevõtetele. Siiski võivad valikusse jääda ka suuremad ettevõtted ja nende filiaalid,» selgitas Soon.

Tegevusaladena on esiplaanil pagaritööstus, keemiline puhastus, puidu-mööblitööstus ja autoremondiettevõtted.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles