Elektrišokid teevad kartulid tervisele kasulikumaks?

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kartulitest võib Jaapani teadlaste sõnul elektrišoki abil saada veelgi tervislikuma toiduse.
Kartulitest võib Jaapani teadlaste sõnul elektrišoki abil saada veelgi tervislikuma toiduse. Foto: SCANPIX

Grupp Jaapani teadlasi püüab teha köögiviljadest veelgi tervislikumaid toiduaineid ja on selle tarbeks ehitanud tõelise piinakambri, kus saab kartulitele anda elektrišokke ja töödelda neid ultraheliga.

Kamber asub Obihiro ülikooli laboratooriumis ja seal toimuva kartulite piinamise eesmärgiks on muuta igapäevane toidus antioksüdantide poolest veelgi rikkamaks ja seega tervisele kasulikumaks, vahendas Yorkshire Post.

Uuringu eestvedaja doktor Kazunori Hironaka selgitas, et juba varasemast oli teada, et põud, muljumine ja muu stress võib suurendada köögiviljade kasulike ühendite sisaldust. Samas ei ole kuigi palju uuritud seda, kuidas võiks taoline sihipärane töötlemine viljadele mõjuda.

Et siiski selgust saada, on teadlasterühm teinud rea katseid: kartuleid töödeldi ultraheliga viis või kümme minutit ning teisele portsule kartulitele anti pärast soolvette kastmist 15-voldiseid elektrišokke, mis kestsid 10, 20 ja 30 minutit.

Nädalavahetusel Massachusettsis avalikustatud tulemused osutasid, et töötlemine suurendab antioksüdantide sisaldust kartulites kuni 60 protsenti.

Doktor Hironaka ütles, et kõrgem antioksüdantide tase köögiviljades võiks rahva tervist oluliselt mõjutada, sest antud ühendid on olulised hoidmaks ära  mitmeid kroonilisi haigusi nagu diabeet, vähk ning erinevad südameveresoonkonna ja neuroloogilised haigused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles