Pudeldatud teejoogid sisaldavad vähem kasulikke polüfenoole

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Esmakordne tervislike antioksüdantide polüfenoolide sisalduse mõõtmine pudeldatud teejookides näitas, et värskelt keedetud mustale või rohelisele teele jäävad need karastusjoogid enamasti alla.

Mõnda teejooki tuleks teadlaste sõnul ühe tassi teega võrdse koguse polüfenoolide saamiseks ära juua tervelt 20 pudeli jagu, kirjutab Science Daily.

Uuringut läbi viinud Shiming Li märkis, et lisaks madalale polüfenoolide sisaldusele on pudeldatud teejookides tavaliselt palju suhkrut, mis toob kaasa ka nende kõrge kalorsuse.

Li ja tema kolleegid mõõtsid vähi-, põletiku- ja diabeedivastaste omadustega looduslike antioksüdantide polüfenoolide sisaldust kuues erinevas toidupoodides müüdavas teejoogis. Pooltes neist praktiliselt polnudki polüfenoole, ülejäänud sisaldasid neid enamasti nii väikeses koguses, et Li sõnul pole sellest tervisele mingit erilist kasu - eriti kui võtta arvesse veel suur suhkrusisaldus.

Kui üks kruusitäis rohelist või musta teed sisaldab keskmiselt 50-150 milligrammi polüfenoole, siis analüüsitud teejookides oli neid aineid vaid 3 kuni maksimaalselt 81 milligrammi pooleliitrise pudeli kohta.

Li sõnul märgivad mõned tootjad polüfenoolide sisalduse pudelile, kuid need arvud ei pruugi olla korrektsed, kuna vastavate mõõtmiste ja märgistuse kohta puuduvad nii toiduainetööstuses kui ka riiklikul tasandil standardid või soovitused.

Näiteks tavaline teekotike kaalub umbes 2,2 grammi ja sisaldab 175 milligrammi polüfenoole, kuid nii pea, kui see asetatakse kuuma vette, kaob ka osa polüfenoole. Samuti võib polüfenoolide sisaldus varieeruda sõltuvalt sellest, kuidas teejooki täpselt toodetakse.

«Polüfenoolid on kibeda ja kootava maitsega, kuid tootjad tahavad kibedust ja kootavust maksimaalselt vähendada. Kõige lihtsam viis seda teha on lisada joogile vähem teed, mis annab ka madala polüfenoolide sisalduse, kuid mahedama ja magusama maitse,» selgitas Li.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles