Teatud veregrupid võivad kaasa tuua suurema diabeediriski

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veresuhkru mõõtmine.
Veresuhkru mõõtmine. Foto: SCANPIX

Prantsuse teadlaste sõnul ohustab B-positiivse veregrupiga naisi 35 protsenti suurem teise tüübi diabeedi väljakujunemise risk kui 0-negatiivse veregrupiga naisi ning ka mõne teise veregrupi puhul on risk suurem.

Gustave Roussy instituudi epidemioloogia ja rahvastikutervise uurimiskeskuse teadlase Guy Fagherazzi juhitud meeskond analüüsis enam kui 82 000 Prantsuse naise andmeid, kes olid olnud vaatluse all aastatel 1990 kuni 2008, kirjutab Web MD.

Ajakirjas Diabetologia avaldatud uurimus näitas, et A-veregrupiga naistel oli kümme protsenti kõrgem üldine diabeedirisk kui 0-veregrupiga naistel. B-veregrupiga naisi ohustas aga enam kui 20 protsendi võrra suurem risk.

Kui teadlased võtsid vaatluse alla vaid reesusfaktori, siis selgus, et diabeedirisk ei sõltunud sellest, kas naise veregrupp oli reesuspositiivne või reesusnegatiivne.

Kuid siis, kui teadlased võtsid vaatluse alla veregrupid kombineerituna reesusfaktoriga, andis see järgmised tulemused: võrreldes 0-negatiivse veregrupiga oli A-positiivse veregrupiga naistel 17 protsenti kõrgem diabeedirisk, A-negatiivse veregrupiga 22 protsenti, AB-positiivse veregrupiga 26 protsenti ning B-positiivse veregrupiga tervelt 35 protsenti kõrgem diabeedirisk.

Küsimusele, kas sama võib kehtida ka meeste puhul, vastasid teadlased, et tõenäoliselt küll, kuna leitud seoste puhul ei viidanud miski soospetsiifilistele teguritele.

Teadlased märkisid ka seda, et veregrupi mõju diabeediriskile võib mängida rolli mitmel tasandil, mõjutades põletikulisi protsesse, molekulaarset struktuuri, seedekulgla bakterite kooslust ja ainevahetust.

Fagherazzi rõhutas uuringus, et veregrupi ja diabeedi vahelise seose täpsemad tagamaad jäävad kuni põhjalikuma uuringu teostamiseni selgusetuks.

Dr. Robert Ratner Ameerika diabeediühingust jäi aga uuringutulemuste osas väga skeptiliseks. «Ma ei ole kindel, kas see toob antud valdkonnas mingit selgust. 18 aasta jooksul leidsid nad 82 000 naise seas vaid 3 500 diabeedijuhtu. See näitaja on väga väike, kui võrrelda sellega, mida me teame diabeedi kohta nii siin kui ka Prantsusmaal, nii et põhimõtteliselt tähendab see, et nad ei saanudki kätte diabeediga inimesi. See aga tähendab, et nende statistika on väga kaheldav.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles