Neiu kogus lastehaigla ehitamiseks üle 50 000 euro

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oma valmistatud ehetega käis Anna tänavu ka Soome presidendi vastuvõtul.
Oma valmistatud ehetega käis Anna tänavu ka Soome presidendi vastuvõtul. Foto: Facebook

«Kui sul tekib idee, siis saad ise palju head ära teha, ükskõik kui noor või vana sa oled,» kinnitab soomlanna Anna Rukko (18), kes on nüüdseks omavalmistatud ehete oksjon-müügiga kogunud Helsingi uue lastehaigla projekti jaoks üle 50 000 euro.

Haigla ja tervishoiu käekäik on Annale olnud eluliselt oluline – 11-aastaselt avastati tal nahavähk, mistõttu pidi ta nädalate kaupa haiglas olema, kirjutab Aja Leht. Seal hakkaski ta ehteid valmistama. «Seal polnud millekski muuks eriti ruumi ja mul oli igav,» selgitab ta. Ette rutates võib nüüd öelda, et pärast kaht ja poolt aastat ravi tunnistasid arstid Anna terveks ning praegu peab ta käima vaid end aeg-ajalt kontrollimas.

Idee ehted oksjonile panna tuli Annal aga sel ajal, kui ta läks perega traditsioonilisele talvepuhkusele Lapimaale. Kuna tal valutasid haiguse tõttu põlved, ei saanud ta talvesporti harrastada ja täitis aega jällegi ehete valmistamisega. Et iluasjad muudkui kuhjusid, tuli tal peatselt idee oma hobi tulemust kellegagi jagada.

Anna oli oma raviperioodil märganud, et kuigi Helsingi lastehaiglas on küll esmaklassilised ravitingimused ning nii tohtrid kui ka õed on väga toredad ja abivalmid, on hoone ise väga kehvas olukorras. «Ruumid olid ülerahvastatud,» kirjeldab ta. Teinekord pidi ta kemoteraapia ajal olema ühes palatis nelja nakkusohtliku lapse ja nende vanematega. Samuti on haiglas probleemiks hallitus, mis põhjustab isegi õdede ja arstide haigestumist.

Kuna parasjagu käivitus projekt «Uusi lastesairaala 2017», mille eesmärgiks on rajada Helsingisse 2017. aastaks uus lastehaigla, tahtis Annagi oma abi pakkuda. Kui ta mõtles, kuidas seda teha, ja pidas aru selle üle, mida ta hästi teeb, tuli tal pähe mõte ehetest.

Nii lõigi ta 2013. aasta aprillis Facebooki lehe «Annan korut uuden lastensairaalan hyväksi» (Anna ehted uue lastehaigla heaks), kuhu ta hakkas üles panema enda valmistatud ehete pilte. Iga ehte alghinnaks on 10 eurot ning seejärel saavad inimesed esitada oma pakkumise ning suurima summa nimetaja saab ehte endale.

Inimesed kannavad raha üle otse uue haigla projekti kontole ning kui summa kohale on jõudnud, paneb Anna ehte posti. Facebook on praegu ja ilmselt jääbki ainsaks müügikanaliks, kuna teistel juhtudel peaks Anna tasuma iga – olgugi et heategevusliku – müügi pealt ka üsna kõrget maksu.

Neiu, kes on muutnud maailma

Ehtemüük on kujunenud arvatust palju suuremaks – Anna Facebooki lehel on üle 28 000 jälgija ning kokku on ta sinna üles pannud 219 ehet. Sellist populaarsust Anna seletada ei oska. «Ma ei oodanud midagi sellist!» lausub ta viimaks elevil häälega.

Ka ei osanud Anna ettegi kujutada, et ehete hinnad võiksid kujuneda nii kõrgeks. Kui alguses maksid inimesed ehte eest paarkümmend eurot, on nüüd keskmiseks hinnaks umbes 200 eurot ning maksimaalselt on ühe ehte eest makstud üle tuhande euro.

Anna meelest peitub projekti menu selles, et inimesed võtavad seda kui hea algatuse toetamist, mitte ehete soetamist.

Seni on Anna saanud ainult meeldivat vastukaja. Samuti võib leida äärmiselt positiivset kajastust Soome meediaväljaannetes, näiteks suurimas päevalehes Helsingin Sanomat või noorte naiste ajakirjas Demi, mis nimetas Anna koos pakistanlanna Malala ja Anne Frankiga üheks viiest neiust, kes on muutnud maailma.

Ise jääb Anna aga tagasihoidlikuks. Ta ütleb, et ega inimesed tema heateokampaaniat tema isikuga ühenda. «Nad teavad võib-olla, et on üks tüdruk, kes teeb lastehaigla jaoks ehteid,» selgitab ta.

Ei saa aga salata, et Annal on õnnestunud loodetust palju varem, umbes kuu aega tagasi, ületada endale püstitatud eesmärk – koguda lastehaiglale 50 000 eurot. Sellest summast on projektile suur abi. Kokku on lastehaigla jaoks vaja umbes 160 miljonit eurot, riik andis sellest 40 miljonit. Ülejäänu tuleb katta laenuraha ning annetustega. Augusti lõpuks olid inimesed heategevuse kaudu panustanud üle 30 miljoni euro ning sel ajal algas ka uue haigla ehitus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles