Valuvaigistid võivad aidata ennetada nahavähki

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Levinud valuvaigistid nagu ibuprofeen võivad vähendada ühe nahavähi liigi väljakujunemise riski.

Üheksa varasema uuringu analüüsimisel leidsid Austraalia Brisbane’i QIMR Berghofer meditsiiniuuringute instituudi teadlased, et ibuprofeeni ja naprokseeni kasutamine vähendab 15 protsendi võrra lamerakulise nahavähi riski, kirjutab Web MD.

Uuringu kaasautor Catherine Olsen märkis, et neil valuvaigistitel on potentsiaal olla osaks nahavähi ennetamise strateegiast. Samas ei ole ei Olsen ega teised asjatundjad veel valmis soovitama nimetatud või teiste mittesteroidsete põletikuvastaste ravimite profülaktilist võtmist nahavähi ennetamiseks, sest nende ravimite endiga kaasnevad samuti oma riskid – võimalikud kõrvaltoimed nagu veritsused.

Ajakirjas Journal of Investigative Dermatology avaldatud uuringu tarbeks võtsid teadlased vaatluse alla üheksa uuringut. Analüüs hõlmas muu hulgas ka aspriini, ent selle ravimi puhul selgus, et kaitsev toime nahavähi suhtes ei olnud statistiliselt märkimisväärne.

Seos valuvaigistite ja lamerakulisse nahavähki haigestumise riski vähenemise vahel oli kõige tugevamalt väljendunud nende inimeste puhul, kellel esines potentsiaalselt vähieelseid moodustisi – aktiinilisi keratoose – või kellel oli esinenud varem nahavähki. Samas ei tõesta uuringus leitud assotsiatsioon põhjuslikku seost.

Teadlased arvavad, et valuvaigistid võivad vähendada nahavähi riski, häirides turset ja kasvajate arengut soodustavate valkude aktiivsust, märkis Olsen. Samas lisas ta, et enne konkreetsete soovituste jagamist tuleb uurida, kui suurt annust oleks optimaalse kaitsva toime tagamiseks vaja.

Lamerakulist nahavähki ei peeta tavaliselt väga ohtlikuks, sest selle vähiliigi puhul tekivad harva siirded. Samuti on see vähk kergelt opereeritav ja põhjustab harva surma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles