Mida pidev kiirtoidu söömine lapsega teeb

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Friikartulid.
Friikartulid. Foto: MARGUS TAAL/MAALEHT

Vanemad korrutavad lastele alatasa, et rämpstoit ei ole neile kasulik. Värskest uuringust selgus, et pidev kiirtoidu söömine aeglustab mõtlemisvõimet.  

Enam kui 8000 osaleja peal läbi viidud uurimusest selgus, et kõige enam kiirtoitu tarbinud lapsed said halvemaid tulemusi nii lugemisülesannetes kui ka matemaatika ja teadusainete testides, kirjutab Telegraph.  

Teadlaste ühe teooria järgi võib nõrgemate tulemuste üks põhjus olla rauapuudus, mida seostatakse kiirtoidu tarbimisega. Rämpstoidu söömine aeglustab teatud ajuprotsesse. Uurijate teise teooria järgi on sellisel toidul suur rasva- ja suhkrusisaldus, mis võib avaldada kahjulikku mõju õppimisprotsessile.

Ohio osariigi ülikoolis uuringut juhtinud dr Kelly Purtell ütles, et uurimuse eesmärk oli saada teada, kuidas laste toitumine on seotud rasvumisega. «Tulemused näitavad, et kiirtoidu tarbimine on seotud ka teise probleemiga, milleks on halvemad õpitulemused,» rääkis ta.

Hiljuti väljaandes Clinical Pediatrics avaldatud uuringus osales 8500 Ameerika kooliõpilast, keda jälgiti esmalt kümneaastastena. Seejärel võrreldi nende õpitulemusi kolme aasta pärast ning võeti arvesse enam kui 24 võimaliku teguri mõju.

Näiteks uuriti, kui mitu korda nad on söönud kiirtoidurestoranis eine või mõne suupiste.

52 protsenti uurimuses osalenutest olid söönud kiirtoitu eelmisel nädala kiirtoitu üks kuni kolm korda ning kümme protsenti oli teinud seda samal ajal neli kuni kuus korda. Kümme protsenti osalenutest tarbis rämpstoitu iga päev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles