Mustikad leevendavad rasvarikka toidu halba mõju

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustikad
Mustikad Foto: Eleri Lõhmus

Ida-Soome ülikooli teadlased leidsid, et mustikad alandavad vererõhku ning ka rasvarikka toidu põhjustatud põletikulisi reaktsioone.

Juba varasemast oli teada, et mustikad on tänu neis sisalduvatele polüfenoolidele, eriti antotsüaniinidele tervisele väga kasulikud. Metsamustikates leidub seejuuers oluliselt rohkem antotsüaniine kui kultuurmustikates, kirjutab Medical News Today.

Ajakirjas PLOS ONE avaldatud uuring on aga esimene, mis näitab, et mustikatest on abi rasvumisega seotud põletiku ja kõrgenenud vererõhu puhul.

Teadlased andsid hiirtele kolme kuu jooksul rasvarikast toitu, kuid osa katsehiirtest sai 5-10 protsenti oma päevasest toidust metsamustikate näol.

Et hinnata nii rasvarikka toidu kui ka mustikate mõju hiirtele, mõõtsid teadlased nende põletikuliste rakkude ja tsütokiinide taset, süstoolset vererõhku, glükoositaluvust, insuliinitundlikkust ja kaalutõusu.

Nad leidsid, et rasvarikas toit põhjustas hiirtel kaalutõusu ning tugevaid muutusi glükoosi ja rasvade ainevahetuses, põletikulistes protsessides ja vererõhus.

Samas oli mustikaid söönud hiirtel madalam tsütokiinide ja põletikku toetavate T-rakkude tase kui hiirtel, kes mustikaid ei söönud.

Samuti täheldasid teadlased, et mustikad ennetasid rasvarikka toitumisega seotud kõrgenenud vererõhu teket.

2007. aastal uurisid Suurbritannia Leicesteri teadlased, kas mustikaekstrakt Mirtoselect suudab ennetada või edasi lükata mõne vähkkasvaja teket. Laborimudeliga töötades leidsid nad, et Mirtoselect aeglustas soolevähi arengut. Järgnenud kliiniline uuring näitas, et Mirtoselect vähendas soolevähi levikut 7 protsendi võrra.

Mustikaid kasutatakse ka kroonilise väsimuse, hemorroidide, diabeedi, osteoartriidi, podagra, nahainfektsioonide, seedehäirete, neeruhaiguse, varikoossete veenide, arterite jäigastumise, rinnavalude ja kuseteede infektsiooni korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles