Istuv eluviis teeb luud nõrgemaks

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Istuv eluviis ei tõsta pelgalt südamehaiguste ja ülekaalulisuse riski, vaid on viinud ka luude tiheduse vähenemiseni.

Kahe komplementaarse uurimuse kohaselt hakkas luude tugevus oluliselt langema alles umbes 12 000 aasta eest seoses inimeste paikseks jäämise ja põllunduse laiema levikuga, vahendab ERRi teadusportaal.

Habiba Chirchir George Washingtoni nimelisest ülikoolist leidis oma uuringu käigus, et šimpansite luud on nüüdisinimeste omadest 50-75 protsenti tihedamad ning et luude hõrenemine sai suurema hoo sisse alles holotseeni ehk jääajajärgse aja alguses, mis langeb kokku põllupidamise algusega.

Lisakinnitust pakkus Penni osariigi ülikooli ja Cambridge'i ülikooli teadlaste töö, milles võrreldi nelja holotseeni alguses USAs elanud inimrühma puusade põimikluukude ning selgus, et paiksema eluviisiga põllupidajatel oli selle ruumala väiksem kui küttidel-korilastel.

Kuigi töörühmad nendivad, et nad ei saa toitumise ja haiguste võimalikku mõju täielikult välistada, annavad tulemused mõista, et juhtivaks teguriks on siiski füüsiline aktiivsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles