Kas avalikus tualetis tasub pesta käsi seebiga?

Tarbija24
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seebiga saab käed puhtaks.
Seebiga saab käed puhtaks. Foto: Panther Media/Scanpix

Columbia ülikooli doktori Elaine L. Larsoni sõnul leidub avalikus tualetis asuval seebil küll palju baktereid, aga kätepesu järel inimene tõenäoliselt haigeks ei jää.

Ettevaatlik soovitas Larson olla inimestel, kelle immuunsüsteem on kahjustunud. Nende organismil on keerulisem baktereid tõrjuda, kirjutab Huffington Post. Tervete inimese organism peaks sellega hakkama saama. 

Seebile kogunenud bakterikihti aitab vähendada paar lihtsat soovitust, mida nii mõnigi lugeja tõenäoliselt juba praegugi kasutab. Näiteks soovitatakse seep enne kätepesu voolava veel all märjaks teha, kergelt vahule ajada ning seejärel see vahukiht maha pesta. See aitab eemaldada seebilt nn bakterikihi. Seejärel tasub käed ka n-ö puhtaks tehtud seebiga korralikult ära pesta.   

Samuti ei tasu jätta seepi veeloiku vedelema, sest niiske keskkond soodustab bakterite elutegevust. Seep peaks pärast kasutamist õhu käes ära kuivama.

Jagades seepi pereliikmetega ei ole põhjust muretseda, sest tõenäoliselt jagad samad kohas elades ka teisi baktereid ja mikroorganisme. Avalikes tualettides ei ole tavaliselt nn tükiseepi. Kui aga muud varianti ei ole, soovitab Larson pesta käsi seebiga mõlemalt poolt vähemalt 20 kuni 30 sekundit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles