Kas apteeker peaks nägema ravimiostja diagnoosi?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Digiretsept.
Digiretsept. Foto: Liis Treimann

Apteekrid soovivad, et digiretseptil oleks nende töö lihtsustamiseks muu hulgas kuvatud diagnoosikood, mis näitab, milleks on iga konkreetne ravim patsiendile välja kirjutatud, kuid haigekassa juhatuse esimehe Tanel Rossi sõnul rikuks see patsiendi privaatsust.

Ross selgitas meditsiiniuudiste portaalile med24.ee, et tänase paberretsepti andmekoosseis pärineb ajast, mil digiretsepti polnud ja seadusest tulenevate ravimihüvitiste ulatuse ja selle määramise eest vastutas arst ning apteekrid teostasid ravimite väljastamisel täiendavat kontrolli. Kontrolliks oli diagnoosikood vajalik.

Praegu toimub aga soodustuse leidmine nii retsepti koostamisel, müümisel kui ka paberretsepti digitaliseerimisel digiretsepti süsteemis tema sõnul automaatselt. «Praegu jääb selgusetuks, millises osas aitaks diagnoosi nägemine ravimiteabe edastamisel või ravimikasutuse probleemide vähendamisel.»

Ross selgitas, et juhtudel, kus arsti ordineeritud ravimiannus ja/või ravimi manustamisõpetus tekitab küsimusi, kas on tagatud ohutu ravimikasutus, peab apteeker kindlasti arstiga ühendust võtma.

«Diagnoosi kuvamine võib tõsta patsiendi privaatsuse kahjustamise riski. Patsiendi privaatsusküsimuste juures tuleb kindlasti lisaks suuremate keskuste olukordadele analüüsida ka erisusi, mis muutuvad oluliseks väikestes kogukondades. Tänasel päeval puudub laiapõhjaline teave, et apteekritele diagnoosi näitamine lisaks arstidele omaks laia toetuspinda ravimite kasutajate seas.»

Patsient näeb oma retseptil olevat diagnoosi riigiportaalis eesti.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles