Nädalane treeningpaus mõjub rängemalt, kui arvasid

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trennijalanõud.
Trennijalanõud. Foto: SCANPIX

Treeneri Pete Magilli sõnul võib vaid ühe nädala kestva treeningpausi ajal kaotada kuni 50 protsenti viimaste nädalate treeningutega saavutatust.

Seekord on pühadeperiood selline, et nii mõnelgi inimesel võib olla tekkinud nädalane või isegi pikem treeningpaus. Ka külm ilm tekitab vahel tahtmise pigem töölt otse koju sooja teki alla minna. Ning eks vahel ongi hea lasta kehal raskest treeningust veidi puhata, ent nädalane paus võib juba mõjuda päris rängalt, kirjutab Shape.com.

Pete Magill märkis, et loomulikult ei kaota sa nädalaga kogu oma jõudu ja vastupidavust, kuid kui oled viimaste nädalatega teinud edusamme, siis võib nädalane paus poole neist ära nullida ning iga järgmise vahelejäetud nädalaga kaotad veelgi rohkem.

Treeningufüsioloog Jason Karp selgitas, et kui me treenime, stimuleerime me sellega valgusünteesi, et see vastaks treeninguga tekitatud nõudlusele. Kui lõpetame treenimise, kaob ka keha nõudlus valgusünteesi järele.

Miks see toimub nii kiiresti?

See on ahelreaktsioon. Esiteks, süda hakkab pumpama vähem verd. Samuti väheneb lihaste mitokondrite maht. «Mitokondrid on väikesed jõujaamad, mis toodavad kogu sinu aeroobse energia,» rääkis Magill. Samal ajal väheneb rakkudeni hapnikku ja toitaineid toimetavate väikeste veresoonte hulk ning närvisüsteem lõpetab lihaskokkutõmbeid reguleerivate radade kasutamise, tehes sind nõrgemaks. See omakorda tähendab, et keha vajab «töö tegemiseks» ka rohkem hapnikku. Lisaks väheneb ka lihaste ainevahetuse eest vastutavate ensüümide tootmine. Kõik see kokku tähendab üht: sa ei suuda oma südant, kopse, lihaseid ja ka vaimu enam  nii tugevalt pingutama panna kui enne treeningpausi.

Siiski ei tähenda see, et treeningpause ei tohiks üldse teha. Vastupidi – korra või kaks aastas võiks seda lausa planeeritult teha, sest see võimaldab närvisüsteemil, lihastel ja sidekoel täielikult taastuda. Ka vastupidavussportlased, nagu jooksjad, ratturid, ujujad, planeerivad oma treeninggraafikusse puhkepause. Ületreenimine võib olla palju hullem kui treenimatus, viies vigastuste ja läbipõlemiseni. Paaripäevane puhkus ei kahanda aga sinu vormi üldse – pigem jõuab keha selle ajaga viimastest rasketest treeningutest lihtsalt piisavalt taastuda.

Kuid Magill soovitab, et kui oled mingil perioodil väga kõvasti treeninud ja vajad puhkust, siis pigem võiksid täieliku treeningpausi asemel paariks-kolmeks nädalaks koormust maha võtta, et siis taas endise tempoga jätkata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles