Ilutulestik vigastas väikest last

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilutulestik.
Ilutulestik. Foto: Arvo Meeks

Praegustel andmetel sai aastavahetusel Euroopas ilutulestiku tõttu surma vähemalt viis ja vigastada kümned inimesed, paraku põhjustas tulevärk vigastusi ka Eestis.

Tallinna kiirabi peaarst Raul Adlase sõnul on praegu teada, et kiirabil tuli aidata kahte inimest, kes ilutulestiku tõttu kergemaid vigastusi said. Uue aasta öösel läks Koplis 56-aastasel mehel käes ilutulestiku seade põlema ja ta sai kerge põletuse. Eile õhtul sai õhkutõusva raketi osakesega vastu nägu viieaastane poiss.

Tallinna Lastehaigla traumatoloog-ortopeed Lia Kasuk täpsustas, et õnneks olid selle viieaastase poisi vigastused näos ja silmade ümbruses vaid pindmised. Pürotehnikaga seotud õnnetustest oli see Kasuki kinnitusel ka ainus. «Aastavahetus kulges lastehaigla traumapunktis suhteliselt rahulikult – peamiselt pöörduti vaid libedaga kukkumiste ja koduste olmetraumade tõttu,» lisas ta.

Ka Ida-Tallinna keskhaigla (ITK) erakorralise meditsiini osakonna juhataja Piret Valdek sõnas, et aastavahetus möödus rahulikult. EMOsse sattus üks patsient, kes sai raketi laskmise järgselt põletusi kätele. Abi sai ta kohapeal ega pidanud haiglasse jääma. ITK silmaosakonda sattus üks patsient silmavigastusega, mis samuti raketi laskmise tagajärjel tekkis.

Nagu alati, pöörduti EMOsse peamiselt traumadega. Vigastati end klaasiga, kukuti trepist alla või tänaval libedaga. Lisaks pöördusid mõned üksikud, kes said vigastusi kakluse ja kallaletungi tagajärjel.

«Sise- ja kirurgiapool oli rahulik - mõned südame rütmihäired, rindkerevalud, pearinglused, kolm tugevas joobes naisterahvast tuli kainemaks tilgutada, paar kõhuvalu ja põiepõletik,» lisas Valdek.

Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) kommunikatsioonijuht Inga Lill ütles, et praegustel andmetel pöördus aastavahetuse perioodil PERHi EMOsse kaks inimest, kes oli saanud seoses pürotehnika kasutamisega põletushaavu.

Praegu ei ole veel teada, et Eestis oleks keegi ilutulestiku tõttu väga ränki vigastusi saanud. Adlas märkis, et pisitraumasid on ikka ette tulnud, raskeid pürotehnika vigastusi ta Tallinnas aga ei mäleta.

Yle teatel sai Soomes aastavahetusel tulevärgi tõttu vähemalt üheksa inimest silmavigastusi: viis Helsingis, kolm Oulus ja üks Tamperes. Kõik vajasid arstiabi, kuid neljal olid vigastused väga rasked.

Uudisteportaal Global News teatas, et aastavahetusel sai erinevate ilutulestikuõnnetuste tõttu Euroopas surma viis ja vigastada kümned inimesed.

Taani politsei kinnitusel hukkus Taanis ööl vastu 1. jaanuarit kahes erinevas ilutulestikuõnnetuses kolm inimest, kaks inimest said raskelt vigastada. Õnnetuse asjaolusid uuritakse.

Saksamaa politsei teatel sai aastavahetusel surma 19-aastane mees, kes oli soetanud ilutulestikuraketi, millel ei olnud kasutusluba. Sellessamas õnnetuses sai veel üks mees raskelt viga. Saksamaa supermarketites müüakse pürotehnikat, mis vastab ohutusstandarditele. Illegaalselt müüdavate rakettide puhul ei ole aga miski kindel ning seetõttu juhtub neid kasutades sageli ka õnnetusi.

Saksamaal hukkus aastavahetusel ka üks 18-aastane noormees, kes sai ilutulestiku raketiga vastu pead. Üks üheksa-aastane poiss vigastas kaela ning 23-aastane mees kaotas oma neli sõrme, kui rakett tema käes lahti läks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles