Haigekassa kutsub noori mõtlema kampaaniaga

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sel nädalal alustas haigekassa noortele suunatud kampaaniat «Mõtlematu tegu võib muuta Sinu elu. Jäädavalt. Mis on Sinu elu valem?». Selle eesmärgiks on kutsuda noori üles analüüsima mõtlematu käitumisega kaasnevaid terviseriske.

Kampaania käivitamise põhjuseks on kurb statistika: 2009. aastal suri vigastuste ja mürgituste tagajärjel Eestis kokku 1278 inimest. Neist rohkem kui sada olid 15-24-aastased noored, enamuses noormehed. Vigastused ja mürgistused moodustavad ligi kaks kolmandikku kõigist noorte surmapõhjustest.

Lisaks tõi haigekassa välja probleemi rahalise poole: vigastuste ja mürgistuste tõttu vajas mullu ravi üle 150 000 inimese ja sellele kulus üle 400 miljoni krooni. Kõige enam ravivajajaid on just 15-24- aastaste vanuserühmas - 2009. aastal ligi 20 000 noormeest ja 10 000 neidu.

«Vigastused tekivad tavaliselt teatud olukorra ja tingimuste koostoimel,» ütles kampaania koordinaator, haigekassa tervishoiu peaspetsialist Sirje Vaask. «Noored hindavad oma iseseisvust ja sõpruskonda kõrgelt, samas ei ole nende otsused alati piisavalt kaalutletud. Mõtlematult ületatakse kiirust, hüpatakse tundmatus kohas pea ees vette, ronitakse ohtlikesse kohtadesse, tehakse kaaslastega ohtlikke nalju.»

Sellist riskivat käitumist põhjendas Vaask sooviga saada kaaslaste tunnustust. Samuti tarvitavad noored alkoholi, mis vähendab reaalsustaju ja ettevõtmiste ohtlikkust ei suuda joobes inimene enam adekvaatselt hinnata.

«Kui olukord tundub olevat ohtlik ja kontrolli alt väljas, peab leidma endas jõudu otsustavalt sekkuda – öelda «ei» ja keelata sõpru eluga riskimast,» toonitas spetsialist.

Kampaania on üks osa «Rahvastiku tervise arengukava 2010-2020» elluviimisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles