Veel üks suurhaigla muutus suitsuvabaks

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne-Tallinna keskhaigla keelustas suitsetamise haigla territooriumil.
Lääne-Tallinna keskhaigla keelustas suitsetamise haigla territooriumil. Foto: SCANPIX

Lääne-Tallinna keskhaigla keelustas käesoleva aasta alguses suitsetamise nii haigla siseruumides kui hoonetest 30 meetri raadiuses.

Haigla õendusjuht Aivi Kabur avaldas lootust, et ehk aitab «ebamugav» regulatsioon positiivses suunas mõjutada majaga seotud inimeste suitsetamisharjumusi ka laiemas plaanis. «Kuigi meie esmane eesmärk on muuta haigla ja selle territoorium suitsust priiks, nagu on ühele tervishoiuasutusele kohane, siis pikas perspektiivis loodame suitsuvaba käitumist juurutada ka üldisemalt meie personali ja patsientide seas,» rääkis Kabur.

Tema sõnul on just tervishoiuasutuste töötajad need, kes peaksid näitama terviseteadliku käitumisega eeskuju. «Ei tule kõne allagi, et inimene, kes räägib patsiendile tervise olulisusest, läheb järgmisel hetkel nurga taha suitsu tegema ja rikub ise kõiki reegleid, mida on teistele õpetanud,» selgitas õendusjuht, kes ise loobus suitsetamisest päevapealt kolm aastat tagasi.

«Ei tööandjana ega tervishoiuasutusena saa me inimesi kohustada suitsetamisest täielikult loobuma, küll aga saame luua keskkonna ja pakkuda võimalusi, mis seda soodustaks. Lõpliku otsuse, kas suitsetada või mitte, langetab siiski inimene ise,» lisas Kabur.

Muudatus kehtib nii haigla töötajatele, patsientidele, külastajatele kui ka rentnikele.

1. septembril 2011 alustas suitsuvaba haiglana Ida-Tallinna keskhaigla (ITK). Samas kirjutas mullu ITK Sõnumid, et haigla võitleb endiselt suitsetavate töötajatega.

Tervise Arengu Instituut andis tööandjatele välja anda uue tubakateemalise käsiraamatu, milles on Ida-Tallinna keskhaigla toodud ühe näitena sellest, kuidas on võimalik suures asutuses muudatusi algatada ja ellu viia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles