Rinoviirused eelistavad külma nina

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nohu.
Nohu. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kuigi nohu ei tekita pelgalt madal õhutemperatuur, pole selle eemalhoidmiseks soojalt riidesse panemine siiski halb mõte: hiirte epiteelkoe rakkudega tehtud katsed kinnitavad, et madalam kehatemperatuur pärsib immuunsüsteemi tööd, võimaldades rinoviirustel end hõlpsamalt paljundada.

Tavalist nohu tekitavad rinoviirused kasvavad juba teada-tuntult hingamisteedes paremini kui kopsudes endis. Kui kopsude sisetemperatuur ulatub 37 °C'ni, siis ninaõõne temperatuur jääb väliskkeskkonna jahutava toime tõttu 33-35 °C vahele, kirjutab novaator.err.ee.

Yale’i ülikooli teadlase Ellen Foxmani töörühm suutis inimeste puhul nähtavat vaevata laboris matkida – 40 tunni pärast suutis viirus paljuneda 33-kraadises keskkonnas hoitud rakukultuuris tuhat korda tõhusamalt kui 37 kraadi juures.

Töörühm leidis, et madalamal temperatuuril hoitud hiirte rakud tootsid vähem viirusevastase toimega interferoone ning samuti ei töötanud madalamal temperatuuril ka keha immuunsüsteemi nakkusest teavitav retseptor.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles