Kardio- või jõutreening: kumb mõjub vööümbermõõdule paremini?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Füsioterapeudid Taavi ja Hannela Metsma kirjutavad portaalis harjutused.com sellest, mis on peamised erinevused jõu- ja kardiotreeningul ning kumb treening mõjutab rohkem vööümbermõõtu.

Mida arvate, kumb treeningstiil on efektiivsem, et vähendada vööümbermõõtu? Kas kardiotreening (nt jooksmine, aeroobika, jalgrattasõit) või jõutreening (raskuste tõstmine jõusaalis)? Vaatame kolme huvitavat uuringut, et antud teemal rohkem selgust saada.

Enne lugema hakkamist tea, et kehakaal ei ole hea vööümbermõõdu näitaja. Keha rasvaprotsent näitab inimese «saledust» oluliselt paremini.

456546546

- I uuring vaatas 44. ülekaalulist tüdrukut, kes jaotati kolme gruppi: I grupp jooksis/sõitis jalgratast kolm korda nädalas tund aega korraga (kardiogrupp); II grupp tõstis jõusaalis samal ajal raskuseid - samuti kolm korda nädalas ja tund aega korraga (jõutreeningu grupp); III grupp trenni ei teinud (kontrollgrupp).

Toitumist uuringu käigus ei muudetud. Pärast kolme kuud kaaluti tüdrukuid uuesti üle ja leiti, et mitte keegi ei olnud kaalu kaotanud. Keha rasvaprotsent vähenes vähesel määral. Kardiotreeningute grupil vähenes eelkõige vistseraalne ehk kõhuõõnes olev rasv elundite vahel. Vistseraalset rasva seostatakse paljude terviseprobleemidega, eriti südamehaiguste ja diabeediga.

- II uuring võrdles 119 ülekaalulist täiskasvanut, kes jaotati kolme gruppi - jõutreeningu grupp, kardiotreening grupp ning jõu- ja kardiotreeningu grupp. Pärast kaheksakuulist treeningperioodi vaadeldi tulemusi ja järeldati, et kõige efektiivsemalt vähenes keha rasvaprotsent  jõu- ja kardiotreeningute grupil ja seejärel kardiotreeningute grupil.

Lihasmassi suurenemist tähendati kõige rohkem jõutreeningu grupil ning seejärel jõu- ja kardiotreeningu grupil. Ainult kardiotreeningu grupil oli lihasmass isegi mõnevõrra vähenenud. Siin on uuringutulemuste kokkuvõte tabelina:

345345435

- III uuring on kõige värskem ja üks suuremahulisemaid, mis antud teemal tehtud on. Kokku vaadati ca 10 500 meest, uurides nende vööümbermõõdu ja kehalise aktiivsuse seoseid. Tulemuste analüüsist selgus, et kõige väiksem vööümbermõõt on meestel, kes tegelevad just jõutreeningutega.

Järeldused

- Ilma toitumist muutmata saledaks ei saa. Ainus viis keharasva vähendada on püsida pidevas mõõdukas kalorite defitsiidis. Kaloreid piirata saab vaid toitumisega ning rohkem kulutada treeningutega

- Kõige efektiivsem treening keha rasvaprotsendi langetamiseks on kõige rohkem kaloreid kulutav treening. Kardiotreening on üldjuhul intensiivsem kui jõutreening, mistõttu aitab see rohkem kaloreid kulutada ja on rasvamassi vähendamisel kiirem meetod kui jõutreening

- Jõutreening aitab kõige paremini lihasmassi suurendada. Suurema lihasmassiga inimesed kulutavad ka puhkeolekus rohkem kaloreid, mistõttu aitab suurem lihasmass tõenäoliselt paremini madalat keha rasvaprotsenti säilitada. Seetõttu on kõige rohkem väiksema vööümbermõõduga inimesi just jõutreeningu harrastajate seas.

Seega trenni tehes võiks igal juhul tegeleda mõlemaga- nii kardio- kui jõutreeningutega. Ainult intensiivse kardiotreeningu harrastajatel võib keharasv küll kiirelt kaduda, kuid ilma lihasmassita ei pruugi tulemused püsida ja keha piisavalt vormikas tunduda. Ainult jõutreeningu harrastajatel võivad ilusad lihased aga rasvakihi alla peitu jääda, kuigi toitumise kaasabil on ka ainult jõutreeninguga võimalik pikapeale väga häid tulemusi saada, eriti just püsivaid tulemusi. Kahe treeningu kombineerimine koos tervisliku toitumisega on tõenäoliselt kõige efektiivsem viis soovitud vormi saavutamiseks.

Vaatamata kõigele tuleks igal inimesel siiski valida treening, mis talle kõige rohkem meeldib, sest enda sundimisega kaugele ei jõua. Treeningu valiku juures on veel olulisem tegur just treeningute juurde püsima jäämine. Järjepidevuse kadu on peamine põhjus, miks paljud inimesed ei jõua ikkagi enda poolt seatud eesmärkideni:

Foto: Lubadused antud?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles