Enamlevinud vead haavahoolduses

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nanokiudkatted peavad tagama õhu juurdepääsu haavale, takistama mikroobide sattumist haava, imama haavaeritisi ning tagama haavas piisava antibakteriaalsete ainete sisalduse.
Nanokiudkatted peavad tagama õhu juurdepääsu haavale, takistama mikroobide sattumist haava, imama haavaeritisi ning tagama haavas piisava antibakteriaalsete ainete sisalduse. Foto: SCANPIX

Põhja-Eesti Regionaalhaigla haavaravi kabineti õe Helena Terni sõnul tehakse haavahoolduses sageli vigu, kuna teadlikkus haava paranemisprotsessist on kehv.

Rahvameditsiin sobib Terni sõnul profülaktikaks, kuid mitte haavahoolduseks, kuna võib viia haava saastumiseni, kirjutab kliinik.ee.

Enamik haavu vajab paranemiseks sooja niisket keskkonda, mistõttu ei soovitata haava ilma sidemeta lahtiselt õhutada ega kuivatada. Ei maksa peljata haava pesemist – voolav leige vesi puhastab haava. 

Haava antiseptiliseks töötluseks ei sobi tänapäeval enam kasutada iganenud lahuseid, nagu vesinikperoksiid, kloorheksidiin, briljantroheline, metüleensinine.  

Kaasaegsed tooted, nagu polüheksaniidi, oktenidiini, polüvidoonjodiidi sisaldavad lahused, on parema bakteritsiidse toimega. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles