Tugevad lihased kaitsevad vähi eest 

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lõuna-Carolina ülikooli teadlased jõudsid oma uuringu käigus järeldusele, et suuremad ja tugevamad lihased tähendavad väiksemat tõenäosust vähki surra.

Teadlased võtsid vaatluse alla üle kümne tuhande mehe, kes olid alates 1980ndatest kuni 2003. aastani osa võtnud Dallase Cooper kliiniku katsetes. Nii selgus, et mida suuremat raskust suutsid mehed suruda rinnalt surudes või jalapressi masinaga, seda väiksem oli nende tõenäosus vähki surra, kirjutab ergo-log.com.

Kõik vaatlusalused läbisid põhjaliku arstliku kontrolli ja samuti hinnati juba uuringu alguses nende füüsilist vormi. 

Uuringust selgus, et mõõdukas või suur lihasjõud tähendab 30 protsendi võrra väiksemat vähki haigestumise riski kui siis, kui lihasjõud jääb väikeseks. Suur lihasjõud kaitseb vähi eest veidi paremini kui keskmine, kuid erinevus ei ole siiski väga suur. 

Teadlased avastasid seejuures, et lihasjõud vähendab eluohtliku vähivormi väljakujunemist sõltumata sellest, milline on inimese kehakaal. 

Kui vaatlusalused jaotati gruppidesse vastavalt keha rasvaprotsendile, selgus, et ehkki madalam rasvaprotsent tähendab veelgi paremat kaitset vähi eest, on lihasjõul kaitsev toime ka veidi kõrgema rasvaprotsendi puhul. 

Kõige parem on siiski olla korraga heas vormis ja tugev – siis on vähki haigestumise tõenäosus kõige väiksem. 

Teadlased vaatlesid ka erinevaid vähkkasvajaid. Nii selgus, et lihasjõud kaitses eri tüüpi vähi, välja arvatud eesnäärmevähi vastu. Kõige tugevam kaitsev toime ilmnes seedekulgla vähi puhul.

Teadlaste hinnangul tuleneb lihasmassi kaitsev toime sellest, et lihasrakud eemaldavad organismist anaboolsed hormoonid. Lihaskasvu eest vastutavad hormoonid nagu IGF-1 stimuleerivad ka kasvajate kasvu. 

Nii soovitavad nad treenida nii üla- kui alakeha suuri lihasgruppe vähemalt kaks korda nädalas ning kombineerida jõutreeningut aeroobse treeninguga. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles