Verejooksu saab peagi peatada hüdrogeeliga

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Ameerikas asuva Marylandi Ülikooli teadlased lõid veest ja kiulisest polümeerist akrüülamiidist sünteetilise geeli, mis on võimeline aktiveerima organismis vere hüübimise eest vastutava proteiini ning takistama seeläbi verevoolu sügavast haavast mõne minutiga.
 

«Selle võib lihtsalt haava pinnale kanda,» selgitas üks uudistoote loojatest biomeditsiini insener Brendan Casey. Tema sõnul algasid uue tehnoloogia uuringud juba 2007. aastal, vahendab meditsiiniuudiste portaal mu.ee uudisteportaale CyberSecurity.ru ja News.cnet.com.

Hüdrogeelid ei ole teaduse jaoks iseenesest uus nähtus, ent paljud neist on tehtud bioloogilist materjali kasutades. Selliste geelide põhiliseks probleemiks on nende kallis hind. Casey sõnul maksavad need mitusada dollarit ühe annuse kohta, kuna neid tuleb koguda, puhastada ja säilitada eritingimustes külmas ja kuivas keskkonnas.

Vastloodud geel on aga täiesti sünteetiline ja seda on võimalik säilitada labori tingimustes. Selle hinnaks arvatakse kujunevat umbes 10 dollarit (123 EEK).

Geeli testimisel lammastel õnnestus teadlastel peatada verejooks looma kopsudes kahe minutiga ja neerudes viie minutiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles