Rasestumisvastane süst võib suurendada HIVi nakatumise riski

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uue uuringu kohaselt võib rasestumisvastane süst suurendada naise HIVi nakatumise riski. 

California ülikooli teadlaste rühm viis läbi 12 varasema Alam-Sahara Aafrikas läbi viidud uuringu metaanalüüsi, mis hõlmas kokku 39 560 naist, kirjutab Medical News Today.

Seose üle hormonaalsete rasestumisvastaste vahendite ja suurema HIVi nakatumise riski vahel on arutletud viimase kahe aastakümne jooksul ning endiselt ei ole sel teemal täit selgust. 

Kui pille tuleb võtta iga päev, siis rasestumisvastast süsti tehakse kord kolme kuu tagant. Kõnealuse uuringu autorite sõnul kaaluvad mõned Aafrika Alam-Sahara piirkonna riigid aga  neist süstidest loobumist. 

12 varasema uuringu analüüs näitas, et rasestumisvastane süst suurendab HIVi nakatumise riski teiste rasestumisvastaste meetodite ja rasestumisvastaste meetodite mittekasutamisega võrreldes tervelt 40 protsendi võrra. Absoluutarvudes tähendab see samas väga mõõdukat riski suurenemist. Uuringu juhtivautor Lauren Ralphi sõnul ei õigusta see neist süstidest loobumist, sest see viiks suurema hulga planeerimata rasedusteni, samas kui paljudes arengumaades tähendab see riskantsete sünnitustega seoses suurt ohtu naiste enda tervisele ja elule. 

Teadlased ei tea veel, miks suurendas HIVi nakatumise riski just rasestumisvastane süst ja mitte teised rasestumisvastased vahendid. Üks võimalik seletus on see, et kuna see rasestumisvastane vahend sisaldab suuremas koguses hormooni progesterooni sünteetilist vormi progestiini, muudab see naise tupe limaskesta või mõjutab nö kohalikku immuunsust sellisel moel, et see teeb naise HIV-nakkusele vastuvõtlikumaks. Kuid antud uuring seda välja ei selgitanud. 

Ralphi sõnul oleks tingimata vaja ka eraldi uuringut kõrgema haigestumise riskiga naiste hulgas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles