Spordijoogi alternatiiv, mida leidub pea igas kodus

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piima müüakse ka pudelites.
Piima müüakse ka pudelites. Foto: Liis Treimann/PM

Värske uuring soovitab tarbida spordijookide asemel tervislikuma alternatiivina hoopis piima.

Väljaandes Applied Physiology, Nutrition and Metabolism avaldatud uuringust selgus, et piimas leiduv naatriumi, süsivesikute ja valkude tasakaal aitab treeningust edukalt taastuda, kirjutab TIME.

Uuringus testiti 15 meest pärast seda, kui nad olid sõitnud erinevatel päevadel neli korda jalgrattaga. Pärast iga treeningut said sportijad erinevat taastumiseks mõeldud jooki: lehmapiima, sojapiima, piimast valmistatud toodet ja Powerade’i spordijooki. Uurijad kasutasid vere- ja uriinianalüüse, et mõõta uuringus osalejate hüdratsiooni ja toitainete sisaldus organismis.  

Tulemused näitasid, et kõik piimal põhinevad tooted leevendasid vedelikupuudust paremini kui varem mainitud spordijook. Samuti oli meestel pärast piima või sellest tehtud toote tarbimist tunne nagu kõht oleks rohkem täis kui spordijooki juues. Selline tunne tekkis piimas sisalduvate valkude tõttu.

Uuringu autorid ütlesid, et tavalise vee joomine pärast trenni tekitab naatriumitaseme languse ning see võib viia veel suurema dehüdreerumiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles