Facebookis laikimine reedab isiksuseomadused

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebook
Facebook Foto: DADO RUVIC/REUTERS

Teadlased leidsid, et sotsiaalvõrgustikus Facebook kellegi postitust meeldivate hulka lisades reedame oma isiksuseomadusi.

Cambridge'i ja Stanfordi ülikooli teadlaste kasutatud arvutialgoritm oskas keeruka andmeanalüüsi põhjal tuvastada interneti suhtluskeskkonda Facebook tehtud postituste teemasid ja postitajate väljendatud hoiakuid ning selle põhjal, milliseid teiste tehtud postitusi keegi enda jaoks meeldivaks märkis ehk toorlaenuliselt väljendatuna laikis, oskas programm inimese isiksuseomadusi ära arvata tihtilugu täpsemini, kui seda suutsid inimese oma sõbrad ja pereliikmed, vahendab ERRi teadusportaal Novaator.

Wu Youyou Cambridge'i ülikooli psühhomeetria keskusest ja ta kolleegid tegid Facebooki kasutajatele ka ise isiksuse testi ja keskmiselt juba kümne meeldimise põhjal läks arvutiprogrammi analüüsi tulemus selle testi tulemusega paremini kokku, kui inimese töökaaslase antud hinnang.

Lähema antud sõbra hinnangust sai programm parema tulemuse juba 70 laigi põhjal. Pereliikmest parema tulemuse saamiseks läks keskmiselt vaja 150 meeldimist. Juba 300 laigi põhjal hakkas programm andma paremat tulemust, kui suutis seda inimese abikaasa.

Enam kui 86 000 vabatahtlikku Facebooki kasutajat hõlmanud uuringu tulemused on avaldatud Ameerika Ühendriikide teadusakadeemia toimetistes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles