Lapsega koos magamine alandab mehe testosteroonitaset

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uus uuring näitas, et mida rohkem mees oma lapsel enda kõrval magada laseb, seda madalam on tema meessuguhormooni testosterooni tase.

Siiani oli vähe uuringuid selle kohta, kuidas lapsega ühes voodis magamine mõjutab isa suhteid partneri ja lastega. Antud uuring näitas aga, et vastetel isadel, kes magavad lapsega koos, on teiste isadega võrreldes märkimisväärselt madalam testosteroonitase nii une- kui ka ärkvelolekuajal, kirjutab inhabitots.com.

Teised uuringud on samas näidanud, et kõrge testosteroonitase võib olla meeste puhul takistuseks lastega tegelemisel, mis omakorda tähendab, et madalam tase võib olla laste seisukohast just hea.  

Madalama testosteroonitaseme plussid: 

  • Varasemad uuringud on näidanud, et madalama testosteroonitasemega mehed tegelevad oma lastega rohkem kui kõrge testosteroonitasemega mehed 
  • Kõige madalama testosteroonitasemega mehed kipuvad oma laste eest kõige rohkem hoolitsema 
  • Mõned varasemad loomadel läbi viidud uuringud on näidanud, et isase kõrge testosteroonitase võib tähendada tema järeltulijate kehvemat kasvu ja madalamat ellujäämisprotsenti 
  • Uuringute järgi on madala testosteroonitasemega mehed oma laste vajaduste suhtes tähelepanelikumad. Näiteks näitas üks uuring, et kõrge testosteroonitasemega mehed ei tundnud vajadust beebi nutule reageerida, samas kui madala hormoonitasemega mehed pidasid beebi nutule reageerimist väga oluliseks ja tundsid lapsele kaasa. 

Ent kui rääkida lapsega koos magamisest, siis ei ole praegu tegelikult teada, kus on põhjus ja kus tagajärg. On võimalik, et mehed, kes juba niigi tegelevad oma lastega rohkem, on lihtsalt väsinud ja nende keha toodab seetõttu vähem testosterooni. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles