Lugeja küsib: miks kulutab Eesti riik nii kergekäeliselt ülekaalulisuse ravile?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Postimehe lugeja tõi välja, et haigekassa kompenseerib täies mahus maovähendusoperatsiooni ja selle järgnevad iluoperatsioonid ning küsis, miks kulutab Eesti riik sellises mahus raha sageli inimese enda süül tekkinud tagajärgede likvideerimisele, selmet tegelda probleemi ennetamisega.

«Operatsioonide kättesaamine on Eestis ka väga kerge, erinevalt välisriikidest. Soomes näiteks peab inimene ise kaotama eelnevalt vähemalt 10 kilogrammi, et oleks demonstreeritud tema valmisolek käitumisharjumuste muutmiseks. Meil sellist nõuet pole,» lisas ta.

Vastas haigekassa tervishoiuosakonna juhataja Triin Habicht:

Eestis kehtib solidaarne ravikindlustussüsteem. See tähendab seda, et ühegi inimese juurdepääs vajalikele tervishoiuteenustele ei sõltu tema vanusest, sissetulekust, terviseriskidest või ka inimeste n-ö riskikäitumisest.

Tuleb silmas pidada, et riskikäitumise ja haiguse vahel ei ole alati võimalik tuvastada ühest seost. Näiteks võib ka mittesuitsetaja saada kopsuvähi või siis ahelsuitsetaja elada tervena 100-aastaseks. Samuti on keeruline määratleda, milline riskikäitumine on just see, mille tagajärgede realiseerumise osas inimene peaks ise vastutama.

Näiteks: kas turvavööd tagaistmel mittekinnitanu ja avariisse sattudes viga saanu peaks ise oma ravikulud kandma?

Sellel põhjusel on hea tava, et ennekõike tuleb muuta riskikäitumine ebamugavaks (ebatervislike toodete, näiteks tubaka ja alkoholi kõrgem maksustamine; turvavöö kasutamise kohustuslikuks muutmine jne), kuid terviseriskide realiseerudes saab abivajaja solidaarselt teistega tõenduspõhist vajaminevat abi.

Maovähendusoperatsioonid on ülekaalulisuse puhul igati tõenduspõhine võimalik ravivalik ning kuna ülekaalulisus põhjustab paljusid muidki terviseprobleeme (kõrge vererõhk, diabeet), siis tervikuna on ülekaalulisuse ravi solidaarsele süsteemile isegi odavam, kui ülekaalulisusest tingitud kõigi teiste terviseprobleemide ravimine.

Kindlasti ei ole korrektne väita, et Eestis tehakse operatsioon kergekäeliselt, kuna eelduseks on, et inimene on eelnevalt proovinud alternatiivseid meetodeid ja olukorda arvestades on operatsioon tema jaoks kõige optimaalsem. Samuti on haigekassa tervishoiuteenuste loetelus väga konkreetsed tingimused (kehamassiindeks, kaasuvad haigused), mispuhul operatsiooni hüvitatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles