Digipööre tõi haigekassale tööd juurde

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigusega tasub olla kodus.
Haigusega tasub olla kodus. Foto: SCANPIX

Aasta algusest jõustunud digihaigusleht tekitas haigekassale tööd juurde, sest paljudel hüvitist saavatel inimestel puudub andmebaasist kontonumber ning haigekassa peab tegelema selle leidmisega. 

Praegu võiks haiguste kõrgajal nädalaid oodatud hüvitis saabuda tänu e-töövõimetuslehele pangaarvele juba järgmisel päeval. Igapäevaselt on aga kontonumbri puudumise tõttu väljamaksmist ootamas ligikaudu 500 töövõimetushüvitist, mille osas haigekassal tuleb teha järelepärimisi. Seega on oluline, et haigekassal oleks olemas kõigi kindlustatute korrektne arvelduskonto number ning kindlustatul ise tuleks arvelduskonto numbri olemasolu kindlasti kontrollida. 

Haigekassa avalike suhete juhi Katrin Romanenkovi sõnul puudutab probleem eriti nooremaid inimesi, kes pole varem haigushüvitist saanud. 

Oma kontoandmeid on võimalik lihtsalt kontrollida ja muuta näiteks riigiportaalis eesti.ee, numbrit saab kontrollida helistades haigekassa infotelefonil 16 363. Veel on võimalik täita haigekassa kodulehel vastav vormi ning edastada see haigekassale kas e-posti teel digitaalselt allkirjastatuna (info@haigekassa.ee) või posti teel.

Alanud aastal asendus paberkandjal töövõimetusleht elektroonilisega. Sellega seoses on oluline silmas pidada, et enam ei täida töötaja iga kord töövõimetuslehel arvelduskonto andmete lahtrit. Töövõimetuslehe alusel arvutatud hüvitis kantakse sellele pangakontole, mille kindlustatu on haigekassale edastanud. Igal inimesel on haigekassa andmebaasis kehtiv viimati esitatud kontonumber.

Kui on soov konto andmeid muuta või saada töövõimetushüvitis mõnele teisele arvelduskontole, tuleb seda teha enne, kui tööandja andmed haigekassale esitab.

Jaanuarist jõustus ravikindlustuse seaduse muudatus, mille kohaselt liiguvad andmed arsti, tööandja ja haigekassa vahel nüüdsest ainult elektrooniliselt. Töötaja seisukohast on töövõimetuslehe elektroonilise liikumise puhul oluline silmas pidada seda, et haigekassas on kindlustatul kasutusel vaid üks arvelduskonto ja kõik rahalised hüvitised (töövõimetushüvitised, hambaravihüvitised, ravimihüvitised) kantakse kindlustatu viimati esitatud kontole.

2013. aasta põhjal hüvitatakse aastas umbes 340 000 haigulehte. Seega makstakse iga päev haigushüvitist ligi 1300 inimesele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles