Mees, kes alahindab joogat, on pehmo

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poos nimega Sõdalane 3: 196 cm pikkune näitleja Kristjan Sarv tunnistab, et on joogat harrastades oma selja kõvasti sirgemaks saanud ning õppinud kasutama lihaseid, millest tal varem aimugi polnud.
Poos nimega Sõdalane 3: 196 cm pikkune näitleja Kristjan Sarv tunnistab, et on joogat harrastades oma selja kõvasti sirgemaks saanud ning õppinud kasutama lihaseid, millest tal varem aimugi polnud. Foto: Sander Ilvest

Pealkirjas esitatud pretensioonikas väide kuulub vandeadvokaat Allar Jõksile, endisele õiguskantslerile. Mida ütlevad seepeale teised mehed?

Hea asi, öeldakse, pakub palju võimalusi. Näiteks korrastada oma mõttemaailma. Saada keha liikuvamaks ja lahtisemaks. Leida meelerahu. Saavutada elus tasakaal.

Kas tahate seda kõike – ja enamgi veel? Siis kuulake, mida on nädalavahetuse joogafestivali eel oma meelisharrastuse kohta öelda viiel tuntud mehel. (Jah, jooga sobib ka meestele, mitte peamiselt naistele!)

1. Kui kaua ja mis tüüpi joogaga tegelete?

2. Kuidas avastasite enda jaoks jooga?

3. Mis kasu olete joogast saanud?

4. Mis on teile joogas kõige huvitavam ja mis kõige raskem?

5. Mis on joogat harrastades teie eesmärk?

6. Kuidas sobib jooga meestele? On ju mehed sageli puised ja nurgelisemad kui naised.

Kristjan Sarv, näitleja, hääletehnika õppejõud

1. Regulaarset joogatamist alustasin 2012. aastal. Käisin kõigepealt abikaasa Maria juures Anusara jooga tundides, sain mingi põhja alla ning olen pärast iseseisvalt jätkanud. Kodus. Arvuti abiga. Internetiajastu – info jookseb koju kätte. Üritan iga päev vähemalt pooletunnise rea läbi teha. Aga oleme koos naisega ka joogalaagris käinud ja aeg-ajalt võtan tema grupitundidest osa.

Peep Vain, muusikahuviline investor, koolitaja

1. Olen tegelenud joogaga juba seitse-kaheksa aastat. Alustasin Ashtanga joogaga tänu [Tallinna Ashtanga jooga kooli asutajale] Jocke Salokorpile, kes käis neli-viis korda aastas mu suurtel koolitustel inimesi kolm-neli korda päevas virgutamas. Sealt tekkis tema ja ta tegemiste vastu huvi. Sellest kulus ligi kaks aastat esimese trennini. Praegu teen kaks korda nädalas pikema trenni ja korra-paar iseseisvalt lühemalt.

Allar Jõks, vandeadvokaat

1. Ashtanga joogat olen harrastanud seitse ja pool aastat. Pikemate-lühemate pausidega. Tegemist on dünaamilise stiiliga, kus mediteerimise osa on vähem. Parematel aegadel olen teinud seda viis korda nädalas, selle nädala laeks jääb kaks korda.

Ville Jehe, ettevõtja, Arengufondi nõukogu esimees

1. Joogaga puutusin esimest korda kokku 1989. aastal, kui osalesin ligi aasta kestnud intensiivsel Raja Buddhi jooga kursusel. Tollest ajast jäid igapäevaellu mõned üksikud tehnikad. Uuesti jõudsin jooga juurde kuus aastat tagasi, Babaji Krija jooga ja Krija Hatha jooga tehnikad on saanud nüüd igapäevaelu osaks.

Tamur Tohver, lavastaja, õpetaja

1. Olen tegelenud joogaga kolm aastat. Alustasin füüsilise Krija Hatha joogaga ja hästi kiirelt lisandus vaimsete vahendite sihipärane kasutamine: hingamisharjutused, intuitsiooni ja improvisatsiooni arendamise ning teadlikkuse suunamise harjutused, energiajuhtimine jpm. Alustasin 20 minutiga hommikul, nüüdseks on praktika kasvanud pooleteise tunni peale, lisaks vastavalt vajadusele integreeritud päeva muude tegevustega, märkamatult. Hatha jooga hoiab ideaalses vormis. Hingamisharjutused kompenseerivad vaimse energia kulu. Ma ei ole kohanud 40ndates meeste füüsilise ega vaimse tervise probleeme, nagu rasvumine ja liigeste vaevused ning stress ja läbipõlemine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles