Kohus: õigus inimkeha väärikusele säilib ka pärast surma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Surnukuur.
Surnukuur. Foto: AFP / Scanpix

Mari Amos kirjutab Meditsiiniuudistes, et Lätis tuli jaanuaris avaldatud kohtuotsuse kaudu ilmsiks, et kolme aasta jooksul on sadadel surnud isikutel eemaldatud kudesid ja organeid ilma nende lähisugulaste nõusolekuta.

Euroopa Inimõiguste Kohus (EIK) rõhutas selle aasta 13. jaanuaril tehtud otsuses, et rahvusvaheline õigus tunnustab õigust inimkeha väärikusele ka pärast surma.

Asjaolud. Kaebaja abikaasa hukkus 2001. aasta liiklusõnnetuses. Kaks aastat hiljem tunnistati kaebaja kannatanuks kriminaalmenetluses, mille käigus uuriti lahkamisel isikute kudede ja organite ebaseaduslikku eemaldamist ning saatmist Saksamaale implantaatide loomiseks.

Uurimise käigus tuvastati, et surnud isiku lähisugulase nõusolekuta oli kudesid ja organeid eemaldatud ajavahemikus 1999 – 2002 sadadel isikutel.

Kriminaalmenetlus arstide vastu lõpetati põhjendusega, et seadus ei nõudnud otseselt lähisugulase nõusolekut kudede ega organite eemaldamiseks.

Euroopa Inimõiguste Kohtu seisukohad. Kuigi Läti seadustest tulenes üldsõnaline nõue saada lähisugulase nõusolek surnud isiku organite eemaldamiseks, ei ühtinud erinevate ametkondade tõlgendus selle õigusnormi sisustamisel. Lahkamist teostavatel arstidel oli seetõttu diskretsioon ehk kaalutlusõigus otsustada, kas ja kuidas nõusolekut küsida.

Rahvusvahelised õigusaktid rõhutavad vajadust saada lähisugulase nõusolek analoogilises olukorras ning viia läbi mõistlikus ulatuses dialoog. Kuivõrd õiguslik regulatsioon ei olnud selge, siis puudus kaebajal võimalus ette näha, et tema abikaasa kudesid eemaldatakse ning kuidas tal tuleks esitada sellest keeldumise soov.

Kaebaja kannatused ületasid selliseid kannatusi, mis tavaliselt kaasnevad lähisugulase surmaga. Ta sai toimunust teada alles kaks aastat hiljem ning oli pikka aega teadmatuses selle kohta, milliseid organeid eemaldati ning millisel eesmärgil. Samuti oli ta pikka aega teadmatuses selle kohta, miks abikaasa keha tagastamisel olid tema jalad kokku seotud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles