Liigesepõletikust saab aimu treppidel liikudes

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liigesehaigusi võib esinda ka noortel.
Liigesehaigusi võib esinda ka noortel. Foto: Panther Media/Scanpix

Värske uuringu järgi võib treppidel liikudes tekkiv põlvevalu anda märku varasest artriidist ehk liigesepõletikust.

Selle haiguse kõige levinum vorm on osteoartriit. Seda põevad ligi pooled üle 85-aastastest inimestest, kirjutab väljaanne newsmaxhealth.com. Enamikel osteoartriidi põdejatest tekib see 60ndate eluaastate keskel või enne seda.

Leedsi ülikooli professor Philip Conaghan rääkis, et inimesed kipuvad treppidel liikumisel tekkivat põlvevalu ignoreerima ning sellepärast on raske liigesepõletikku varases staadiumis diagnoosida ning seejärel ravima asuda.

Conaghani uurimismeeskond jälgis 4673 inimest, kellel on osteoartriit või suur oht selle tekkeks. Osalejad võtsid osa uuringutest, et teadlased saaksid jälgida erinevate tegevuste ajal tekkinud valu pikema ajaperioodi vältet. 

Väljaandes Arthritis Care & Research avaldatud uuringust selgus, et koormustaluvuse ülesannetest tajuti valu kõige sagedamini just treppidel liikumisel. Järgnevalt kaevati valu üle, mida tekitas kõndmine, seismine, lamamine, istumine. Kõige vähem valu tegi katses osalenutele rahulikult puhkeasendites olemine.

«Praegu teame vähe nn varasest osteoartriidist ning sageli näeme ainult neid inimesi, kes kannatavad märkimisväärse pikema-ajalise valu käes,» ütles Conaghan. «Uurimusest saadud teadmised võivad aidata meil varem sekkuda ning ravida haigust enne seda, kui see on väga kaugele arenenud,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles