Peedimahla joomine tõi ootamatu kasu

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punapeedimahlas leidub kasulikke aineid.
Punapeedimahlas leidub kasulikke aineid. Foto: Panther Media

Queen Mary ülikooli teadlaste uuringust selgus, et klaas peedimahla päevas aitab alandada hüpertooniat ehk kõrgvererõhutõbe põdevatel inimestel vererõhku.

Peet ja ka mõned lehtedega köögiviljad, näiteks kapsas ja lehtsalat, sisaldavad palju nitraati, mille organism muudab lämmastikoksiidiks ning mis laiendab veresooni, kirjutab Medical News Today.

Selles uuringus jälgisid teadlased 64 kõrgvererõhutõvega patsienti. Pooled neist võtsid küll vererõhku alandavaid ravimeid, kuid nende vererõhk ei olnud vaatamata sellele normide piires. Uuringus osalejad jõid nelja nädala jooksul iga päev klaasi mahla. Osa neist tarbis peedimahla ning teised jõid mahlu, mis ei sisaldanud nitraati.

Väljaandes Hypertension avaldatud uuringu tulemustest selgus, et peedimahla joonud inimeste vererõhk langes. «See uurimus näitas, et klaas peedimahla suutis langetada isegi nende inimese vererõhku, kellel ei olnud abi ravimitest,» rääkis British Heart Foundationi ehk Briti südamefondi nõunik Shannon Amoil.                                                                                                                       

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles