Patsientide nõukoda: apteeker saaks vähendada perearsti koormust

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eesti Patsientide Nõukoja (EPN) hinnangul on solidaarsusel rajaneva ravikindlustussüsteemi jätkamise üheks eelduseks piiratud ressursi tingimustes apteegiteenuse profiili laiendamine, mis tähendab, et apteeker saaks vähendada perearsti koormust.

EPN märgib oma teates, et Saksamaa ja Soome näite varal saavad apteegid etendada oluliselt suuremat rolli esmatasandi raviteenuse osutamisel kui vajaliku ravimi patsiendile üleandmine.

Nimetatud muutuste läbiviimise vajadus on nõukoja hinnangul eriti aktuaalne olukorras, kus perearstipraksiste arv tõmbekeskustest kaugemal asuvates piirkondades jätkuvalt väheneb ning perearstide keskmine vanus kasvab.

«Veresuhkru ja vererõhu mõõtmine, arstidega koostöös krooniliste haigete jälgimine, klientide ravimite kõrval- ning koostoimetest teavitamine ja tervishoiualane nõustamine võiksid olla üks osa teenustest, milles apteeker saaks perearsti koormust vähendada ning patsiendi jaoks arsti asendada. Nimetatud reform võimaldaks muuta apteegiteenuse sisulisest rohupoe müüjast tervishoiuteenuse osutajaks ning tagada riigile minimaalsete kuludega teenuse seal, kus seda kõige enam napib.»

EPN märgib, et apteegiteenuse järjest ebaühtlasemaks muutuv tase tõmbekeskustest kaugemal asuvates piirkondades vajab kiireid reforme, et tagada teenuse võrdne kättesaadavus kõigi Eesti kodanike jaoks.

Riigikogu kantselei tellimusel 2013. aastal läbi viidud Geomedia uuringu kohaselt on apteegi töötajate arv aastatel 2006 kuni 2012 Võru, Valga ja Rapla maakonnas üle 20 protsendi vähenenud. Tartumaal , Viljandimaal ning Hiiumaal on see vähenenud enam kui 15 protsendi võrra. Nimetatud arv ei ole proportsioonis elanike arvu kahanemisega  ning  probleem on süvenenud.    

Juurdehindlusmäärade, ravimite kõrge käibemaksu, müügiartiklitest kosmeetika ning toidulisandite järjest suureneva osakaaluga seonduvad probleemid apteekides vajavad EPNi hinnangul kiireid lahendusi.

«Süsteemi korrastamiseks on vajalik apteekreid esindava laiapõhjalise avalik-õigusliku organisatsiooni loomine, kes oleks proviisorite ning farmatseutide ühiste huvide esindaja ning riigile läbirääkimiste partner väärtuspõhise apteegiteenuse taastamisel ning nimetatud tervishoiusektori korrastamiseks vajalike reformide läbiviimisel.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles