Külmemas toas magamine aitab kaalust alla võtta

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuidas mõjutab magamistoa õhutemperatuur meie ainevahetust ja tervist? Ajakirjas Diabetes avaldatud uuring näitas, et külmemas toas magamine võib suurendada pruuni ehk nn hea rasva hulka, mis kulutab soojuse tootmiseks rohkem energiat.

Juba varasemast oli närilistega tehtud katsete põhjal teada, et pruun rasv aitab neid kaitsta vale toitumise tagajärjel tekkida võiva rasvumise ja glükoositalumatuse eest. Samuti  see, et täiskasvanud inimesed, kelle kehas on rohkem pruuni rasva, on välimuselt enamasti nooremad ja saledamad ning tavaliselt on neil ka veresuhkru tase normis, kirjutab Womenshealthmag.com.

Uue uuringu tarbeks võtsid teadlased vaatluse alla viis noort meest, kes pidid veetma neli kuud, magades reguleeritud temperatuuriga ruumides ja täpselt ühesugustes tingimustes: nad kandsid haiglarõivaid ja magasid vaid tekikotiga, ilma tekita. Esimese kuu jooksul magasid nad 24-kraadise õhutemperatuuriga, teisel kuul 19-kraadise, kolmandal kuul jälle 24-kraadise ning neljandal kuul 27-kraadise temperatuuriga.

Kogu uuringu vältel paluti katsealustel elada täpselt samasugust elu nagu tavaliselt ning tulla ööseks jälle kontrollitud tingimustes magama. Samuti oli reguleeritud nende toitumine.

Teadlased täheldasid, et kõige madalama temperatuuriga kuul suurenesid osalejate pruuni rasva varud ning tõusis ka insuliinitundlikkus, mis vähendab omakorda teise tüübi diabeedi riski. Soojema õhutemperatuuri toimel toimus vastupidine. Nii järeldasid teadlased, et pelgalt magamistoa temperatuuri muutes on võimalik võidelda rasvumise, diabeedi ja nendega seotud tervisehäiretega.

Samas ei ole selle uuringu puhul selge, kas kirjeldatud muutused on ikka tingitud just nimelt temperatuurist. Ent üks teine uuring, mis avaldati samuti ajakirjas Diabetes, näitas samuti, et pruuni rasva aktiveerimine suurendab insuliinitundlikkust ning glükoosi kasutamist kogu organismis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles