Kolmveerand naistest kannatab kõhuvalu abi otsimata

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ida-Tallinna keskhaigla naistearsti Mall Varvase sõnul on murettekitav, et arsti poole pöördub vaid kolmandik naistest, kellel kõht kas tihti või vahel valutab.

Krooniline alakõhuvalu on arstide terminoloogias selline valu, mis on kestnud vähemalt kuus kuud, kirjutab Meditsiiniuudised. «See lokaliseerub nabast allapoole ja on nii tõsine, et põhjustab funktsionaalseid häireid või vajab tõsist ravi,» rääkis Varvas.

Kroonilist kõhuvalu esineb 4–15 protsendil naistest  ja sageduselt on see võrreldav migreeni, seljavalu ja astmaga. «Kroonilise kõhuvalu põhjuseid on väga palju ja vahel põhjust ei leitagi. Tähtis on teada, et pooltel patsientidel, kellel ei leita diagnoosi, on anamneesis psüühiline või füüsiline ahistamine,» märkis arst.

Üks esimesi kõhuvalu põhjusi on naistearsti sõnul endometrioos. Seda põeb kuni 15 protsenti naistest ja kroonilise alakõhuvaluga naispatsientidest esineb seda kuni 50 protsendil. «Tüüpiliselt on naine umbes 30–40-aastane, tal esineb kord kuus kõhuvalu seoses päevadega, mis on vererohked. Kaasuda võib viljatus, ärritatud soole sündroom (IBS), rahutu põis, vahel aga pole üldse tunnuseid,» kirjeldas Varvas.

On eriti tüüpiline, et väga väike, paarimillimeetrine kolle võib põhjustada väljakannatamatu valu, jätkas ta. Selline valu pole eluohtlik. Ilma ravita võib endometrioos süveneda, ehkki samas võib see ka ise taanduda. «Kui naine jõuab üleminekuikka, siis endometrioosivalud tavaliselt kaovad,» lohutas Varvas.

Varvas rääkis, et kui ravi lõpetada, siis mõne aja pärast sümptomid taastekivad. «Valuvaigisteid tasub valulike päevade ajal kindlasti võtta, ja seda juba 24 tundi enne. Esimesel päevadel kasutada 6tunnist intervalli,» soovitas Varvas.

Kombineeritud hormonaalsed rasestumisvastased preparaadid on samuti sobilikud endometrioosi raviks.

«Nende abil endometrioosi kolded atrofeeruvad. Neid tuleks sel juhul kasutada 3–4 kuud järjest ilma pausita,» lausus Varvas.

Kirurgiline ravi tavaliselt kas eelneb või järgneb medikamentoossele ravile. «Efekt on parem kerge ja mõõduka endometrioosi puhul,» lausus naistearst.

Lisaks endometrioosile võib kõhuvalu põhjuseks olla ka adenomüoos või põletikulised haigused, näiteks klamüüdia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles