Saatekirjanõue on eriarstide hinnangul mõeldamatu

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Eesti regionaalhaigla silmaarst dr Kai Noor ütles, et saatekirja nõue silmaarsti külastamiseks pikendaks patsientide järjekorda veelgi.
Põhja-Eesti regionaalhaigla silmaarst dr Kai Noor ütles, et saatekirja nõue silmaarsti külastamiseks pikendaks patsientide järjekorda veelgi. Foto: Tairo Lutter

Ravijärjekordade lühendamise eesmärgil kaalub haigekassa mõne eriala, eriti naha-suguhaiguste arsti ja silmaarsti puhul saatekirjanõude kehtestamist, ent tohtrite hinnangul suurendaks see tarbetult perearstide töökoormust ja tooks kaasa veel rohkem probleeme.

«Eriarstiabi raviasutused on pikkade ravijärjekordade ühe põhjusena korduvalt viidanud ressursside ebaefektiivsele kasutusele ehk toonud välja, et aeg-ajalt või teatud erialade puhul sagedamini jõuavad eriarsti kabinetti patsiendid, kelle terviseküsimuse saaks lahendada perearst,» selgitas kavandatava muudatuse tagamaid haigekassa juhatuse esimees Tanel Ross.

Trauma, kroonilise haiguse, tuberkuloosi, silmahaiguse, naha- või suguhaiguse puhul, günekoloogilise või psühhiaatrilise abi saamiseks ning ka laste hambaravis pääseb praegu eriarsti juurde ilma saatekirjata, kuid see võib samas tähendada kahte-kolme kuud ootamist. Perearsti vastuvõtule saab aga reeglina kuni viie tööpäeva jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles