Miks tasub jääda koju telerit vaatama

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telerist näeb korraga ühte kanalit.
Telerist näeb korraga ühte kanalit. Foto: Panther Media

Värskest uuringust selgus, et jäädes gripiepideemia ajal televiisorit vaatama, väheneb võimalus nakatuda grippi.

Uurijad analüüsisid Mehhiko elanike telerivaatamise harjumusi 2009. aastal levinud seagripi epideemia ajal, kirjutab Fox News.

Sel ajal püüdsid Mehhiko ametivõimud luua keskkonda, mis vähendaks inimeste võimalust üksteisega kohtuda. Seda nimetati osaks rahvatervise strateegiast ehk nn sotsiaalseks distantsiks. Epideemia ajal suleti koolid ja jäeti ära ka paljud avalikud üritused.

Uurijad analüüsisid inimeste sotsiaalset kontakteerumist telerivaatamise abil, sest kui inimesed vaatasid telerit, olid nad üldjuhul kodus ja sel juhul oli neil väiksem võimalus teiste inimestega kohtuda.

Uuringust selgus, et pärast epideemia esimest nädalat, kui linn oli nn sotsiaalse distantsi hoidmise meetmed paika pannud, suurenes telerivaatamine keskmisega võrreldes 20 protsenti. Kõige rohkem suurenes see laste ja kõrgema sissetulekuga inimeste seas.

Uurijad mõtlesid läbi ka stsenaariumi ehk selle, mis oleks võinud juhtuda, kui inimesed ei oleks jälginud soovitatud juhiseid. Selle järgi oleks uued gripijuhtumid viie nädala jooksul neljakordistunud. Uuringust selgus aga, et tänu meetmetele suutis Mehhiko olukorda kontrolli all hoida.

«2009. aastal Mehhikot tabanud gripiepideemia oleks võinud olla hullem, kuid nakkuse levikule pandi piir tänu sellele, et inimesed hoidsid üksteisest eemale,» rääkis majandusteadlane Michael Springborn California ülikoolist.

Veel  selgus uuringust, et inimesed suutsid isegi gripiepideemia ajal olla kodudes kindla ajani. Kui kool jäi teist nädalat ära, hakkasid katses osalenute telerivaatamise harjumused senisega võrreldes tunduvalt vähenema ning inimesed pöördusid taas oma tavapärase elu juurde. Springborni sõnul võib see aga piirata gripi levimiseks seatud meetmete efektiivsust.

Lisaks tõdesid uurijad, et jääb võimalus, kus inimesed ei lülitanudki pärast teist nädalat kodusolemist telerit sisse, kuigi olid tegelikult kodus ning tegelesid teiste asjadega.

Uuring avaldati 22. jaanuaril väljaandes BMC Infectious Diseases.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles