Kuidas vältida koera rünnakut?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koer võib silma vaatamist tõlgendada provokatsioonina.
Koer võib silma vaatamist tõlgendada provokatsioonina. Foto: SCANPIX

Kõige sagedamini hammustavad koerad just lapsi, kuna nad ei pruugi teada, kuidas koeraga käituda ning neid hirmutab koera agressiivne käitumine.


Livescience lasi ekspertidel panna kokku mõned soovitused, mis aitaksid vältida koera rünnakut:

• Ära vaata otse silma. See provotseerib looma.
• Ära jookse koera juurest minema või temast mööda. See võib ta agressiivseks muuta ning ärgitada sind jälitama.
• Ära mine kunagi silitama ja sõbrustama koeraga, keda sa ei tunne. Eriti kui koer on aias, rihma otsas või pargitud autos.
• Kui võõras koer tuleb ise sinu juurde, jää rahulikult paigale seisma. Enamasti ta lihtsalt nuusutab ja jalutab minema.
• Ära kunagi sega söövat või magavat koera. Ning hoia eemale ka kutsikate eest hoolitsevast emast.
• Kui sa tunned ennast koera poolt ohustatuna, ära hakka karjuma. Käitu äärmiselt rahulikult. Ütle koerale käskival toonil, et ta lahkuks. Püüa koera lahkumiseni rahulikult paigal seista või tagane rahulikult.
• Kui sind koer ründab, püüa talle hambusse anda mõni ese, näiteks jakk või kott. Kui sind on pikali tõugatud, kägarda ennast palliks ning lama rahulikult. Kata pea ja nägu kätega.

Arstiabi mittevajavate koerahammustuste puhul tuleks vigastatud koht seebi ja veega puhtaks pesta ning verejooks peatada puhast käterätikut haavale surudes. Seejärel tuleks vigastatud koht steriilse sidemega kinni siduda. Paistetuse vähendamiseks püüa haavakohta hoida südamest kõrgemal. Põletiku vältimiseks võiks paar korda päevas määrida haavale põletikuvastast salvi, kuniks too terveks saab.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles