Tugevate luude saladus

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ajakirjas Journal of Aging and Health avaldatud uuringu järgi on naiste menopausiga seotud luuhõrenemise ehk osteoporoosi vastu olemas parem lahendus kui hormooniteraapia või ravimid – selleks on kolm jõutreeningut nädalas.

Teadlased võtsid vaatluse alla 23 kuuekümnendates eluaastates naist ning panid nad kolm korda nädalas trenni tegema. Täpsemalt pidid nad tegema jalapressi, rinnalt surumist ning erinevaid harjutusi jala- ja seljalihastele, biitsepsile, triitsepsile ja kõhulihastele. Iga harjutust tuli teha kolm seeriat, kasutades seejuurest raskust, millega viimase seeria puhul ei jõuaks üle kümne korduse teha. Kontrollgrupi naised ei teinud üldse trenni, kirjutab ergo-log.com.

24 nädalat hiljem leidsid teadlased, et trenni teinud naiste rasvaprotsent oli langenud 31lt 27ni. Füüsiliselt passiivsete naiste puhul oli see aga ühe protsendi võrra tõusnud.

Lisaks selgus, et trenni teinud naised muutusid tugevamaks. Nende ühe korduse maksimum rinnalt surumises oli suurenenud 46 protsendi võrra ja sääresirutuse puhul 39 protsendi võrra.

Teadlased mõõtsid katsealuste lülisamba alaosa ja reieluukaela luutihedust nii enne kui pärast treeningprogrammi. Reieluukael murdub sageli just osteoporoosiga naistel. Nii selgus, et treening pärssis luumassi kadu nii lülisamba alaosas kui ka reieluukaelas.

Naised treenisid koos juhendajaga, kes pööras suurt tähelepanu sellele, kuidas nad sooritasid harjutuste ekstsentrilist ehk järgiandvat faasi. Teadlased kahtlustavad, et saavutatud edu on suurel määral selles kinni.

Teadlased ei tea veel täpselt, kuidas treening luud tugevamaks teeb, kuid ühe teooria kohaselt põhjustab jõutreening pinget luudes, stimuleerides seeläbi luurakkude kasvu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles