Pisitüdruk sai annetajate abiga eluks hädavajaliku seadme

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotol on aspiraator, mida kasutatakse hingamisteedest vedeliku, oksemassi eemaldamiseks.
Fotol on aspiraator, mida kasutatakse hingamisteedest vedeliku, oksemassi eemaldamiseks. Foto: Erik Prozes

TÜ Kliinikumi Lastefond aitas soetada kaasasündinud näonärvide arenguanomaaliaga Anettele eluliselt vajaliku aspiraatori ehk imiseadme hingamisteede puhastamiseks.

Viie-aastasel Anettel on diagnoositud neuroloogiline häire nimega Möebiuse sündroom. Tegemist on kaasasündinud näonärvide arenguanomaaliaga, mille tõttu on tema kesknärvisüsteem halvatud. See on omakorda mõjutanud tema paremat näopoolt – tal puudub miimika, tema häälepaelad on halvatud, ta ei tee häält, hingab trahheostoomi (kunstliku hingamise jaoks hingetorusse tehtav avaus) abil ja toitub sondi kaudu. Tüdrukul esineb arenguline mahajäämus, lihasnõrkus ning ta ei kõnni.

Laps vajab ööpäevaringset aspireerimist ehk hingamisteede puhastamist tekkinud eritistest, ilma milleta võib laps lämbuda. Perel seni kasutada olnud viis aastat vana aspiraator töötas aku rikke tõttu lõpuks ainult elektrivõrgus, mistõttu ei olnud lapsel võimalik väljaspool kodu liikuda.

«See tähendas seda, et jäime pikalt koduseks. Lastefondi ja annetajate abiga saime endale aga uue seadme, tänu millele saame taas hakata Anettet lasteaiaga harjutama ja temaga õues käia,» on lapse ema abi eest väga tänulik.

Uus aspiraator maksis 804 eurot, millest pool tasus Lastefond ja pool perekond koos Tõlliste vallaga.

Lastefond on Anettet toetanud ka varem, aidates 2014. aasta veebruaris soetada tüdrukule sonditoidupumba süsteemid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles