Gripp levib juba laialdaselt

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka kergete gripitunnuste puhul võib inimene teisi nakatada.
Ka kergete gripitunnuste puhul võib inimene teisi nakatada. Foto: SCANPIX

Möödunud nädalal hakkas märgatavalt kasvama gripilaadsetesse viirusnakkustesse ja grippi haigestunute arv, peamiselt haigestusid lapsed.

Ülemiste hingamisteede viirusnakkuste tõttu vajas möödunud nädalal arstide abi 4050 inimest, mis oli 37 protsendi võrra enam eelneva nädalaga võrreldes, teatab terviseamet. Eesti keskmisest suurem oli viirusnakkustesse haigestumus Ida-Virumaal, Tallinnas, ja Narvas.

Gripitaoliste haigestumiste arv kasvas eelmisel nädalal rohkem kui 15 protsendi võrra, grippi haigestunute arv kolmekordistus. Sellele vaatamata võib grippi haigestumise intensiivsust Eestis hinnata jätkuvalt madalaks, kuid gripilevikut juba laialdaseks. Haigestumus näitab tõusutrendi.

Analüüsides gripilaadsete haigestunute vanuselist struktuuri, saab öelda, et gripiviiruse levik on alanud laste kollektiivides. Enim haigestusid grippi kuni viieaastased lapsed, haigestunute juurdekasv vastavas vanusrühmas oli 54,5 protsenti,. Koolilaste seas kasvas haigestumine 96 protsenti.

E-Tervise SA esialgsetel andmetel sattus gripi tõttu haiglasse üheksa patsienti Tallinnas, Tartus ja Ida-Virumaal. Hooaja algusest on vajanud haiglaravi 22 gripiviirusega patsienti, neist üheksa olid vanemaealiste (vanuses 65+) , kuus vanusrühmas 0-4, kolm koolilaste vanusrühmas ning sama palju täiskasvanute (20-64 a) seas. Ühel korral vajas haiglaravi nooruk.

Levib A- ja B-gripiviirus

Möödunud nädalal kolmekordistus laboratoorselt kinnitatud gripiviiruste arv. Kinnituse said 56 gripiviirust, neist 41 olid A- ja 15 B-gripiviirus. Teistest respiratoorseid viirusnakkusi põhjustavatest viirustest olid ülekaalus paragripiviirused ja RS-viirus.

Terviseamet tuletab meelde, et paljudel juhtudel põetakse gripp läbi kergemalt, väikese palaviku ja ilma eriliste sümptomiteta. Püstijalu grippi põdev inimene võib levitada viirust riskirühmadele, kelle jaoks grippi haigestumine võib olla eluohtlik.

Seepärast soovitab amet gripileviku ajal gripilaadsete nähtude või isegi ainult mõnede haigustunnuste, nagu köha, kurguvalu või nohu korral, mitte külastada haiglaravil olevaid lähedasi, peresid, kus kasvavad väikesed lapsed või elavad kroonilisi haigusi põdevad ja vanemaealised inimesed.

Isegi kergete haigustunnuste ilmnemisel tuleks vältida rahvarohkeid kohti ning hoida tervetega vähemalt meetrist distantsi. Aevastades või köhides tuleks katta suu taskuräti või selle puudumisel varrukaga. Haigena püsida aga kodus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles