Vähihaige poisi isa sõdib vaktsineerimisvastastega

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leukeemiat põdenud Rhett Krawitt võib vaktsineerimata kaaslaste tõttu haigestuda.
Leukeemiat põdenud Rhett Krawitt võib vaktsineerimata kaaslaste tõttu haigestuda. Foto: Reuters/ScanPix

USAs elav kuueaastane Rhet Krawitt paraneb leukeemiast, kuid on siiani infektsioonidele väga vastuvõtlik. Tema vanemad on mures, sest nende kodukandis on paljud lapsed leetrite vastu vaktsineerimata.

USAs eelmisel kuul California Disneylandis alguse saanud leetrite puhang sundis poisi isa pöörduma lapse kooli poole palvega mitte lubada vaktsineerimata lapsi tundidesse, kirjutab New York Times.

«Ma austan inimeste otsuseid oma laste kohta, aga kui nende lapsed jäävad haigeks ja seetõttu haigestub mu laps, siis see on probleem,» rääkis Californias elav Carl Krawitt, kelle pojal diagnoositi 2010. aastal leukeemia.

Rhett on paranemas, kuid neli aastat keemiaravi on teinud ta infektsioonide suhtes vastuvõtlikuks ja teda ei saa ka vaktsineerida. Kuna teda ennast vaktsineerida pole võimalik, siis oleks tal abi nö kollektiivsest immuunsusest, mille puhul valdav enamus on vaktsineeritud. Kuid ta elab piirkonnas, kus erakordselt palju vanemaid on keeldunud oma laste vaktsineerimisest. Rhetti koolis on u seitse protsenti lastest vaktsineerimata.

Dr Willis, kelle pädevuses on laste koolituleku keelamine, ütles, et hoolimata oma sümpaatiast hr Krawitti vastu ja vaktsineerimise teema tõstatamisest, ei ole selline meede asjakohane, sest Marini maakonnas pole leetreid olnud juba aastaid.

Kohaliku koolipiirkonna juhi Steven Herzogi sõnul on kool Rhetti pannud klassi, kus võimalikult palju lapsi oleks vaktsineeritud. Selles 1. klassis on 22 lapsest 19 vaktsineeritud, lisaks Rhettile on meditsiinilistel põhjustel vaktsineerimata veel kaks last. Isa arvates sellest ei piisa. «Asi ei ole ainult koolis, kus leetrid võivad levida, see võib olla raamatukogu, mänguväljak, lennujaam , kogu kogukond,» rääkis ta.

Uus leetrite puhang sai alguse eelmise aasta detsembris Disneylandist ja Californias on registreeritud 68 haigusjuhtu. Orange maakonnas keelati vaktsineerimata lastel kooli tulla. Haigust on diagnoositud ka Utahis, Washingtonis, Oregonis, Colorados ning Mehhikos. Aastal 2000 tunnistati USA leetrite vabaks. Mullu registreeriti USAs 644 haigusjuhtu. Enne leetrite vaktsiini leiutamist 1963. aastal haigestus Ameerikas igal aastal kolm miljonit inimest ja u 400-500 neist surid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles