L-karnitiin teeb paastumise kergemaks

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paaripäevast paastumist peetakse tervislikuks, ent paljude inimeste jaoks on see näljatunde ja väsimuse tõttu raske. Teadlaste sõnul võib siin abi olla L-karnitiinist.

Lisaks avastasid Hiina Sun Yat-Seni ülikooli teadlased, et L-karnitiin soodustab ka suurema hulga rasva kaotamist paastumise ajal, kirjutab ergo-log.com.

Teadlased tegid katseid kahe grupiga, kus kummaski oli 15 rasvunud täiskasvanut. Ühele grupile süstiti seitsme päeva jooksul iga päev kaks grammi L-karnitiini, teine grupp sai platseebot.

Süstimine valiti seetõttu, et suu kaudu manustatud L-karnitiini ei omasta keha nii hästi. Üks varasem uuring on näiteks näidanud, et L-karnitiinist võib olla abi, kui seda koos süsivesikutega tarbida.

Teadlased panid oma katsealused eksperimendi kolmandast päevast alates paastuma. Päevas said nad kokku vaid 200 kilokalorit – näiteks köögiviljasupi näol, mida sai süüa hommikul ja lõunal. Lisaks kõndisid katsealused paastumise ajal paar tundi päevas.

Tulemused näitasid, et L-karnitiini süstid kiirendasid kaalulangust. Kui platseebogrupis kaotati kokku 3,2 kilo, siis L-karnitiini grupis 4,6. Samuti vähenes L-karnitiini grupi katsealustel rohkem vööümbermõõt.

Kui platseebogrupp kurtis paastumise ajal näljatunde üle, siis L-karnitiini saanutel näljatunne hoopis vähenes. Samuti vähendas L-karnitiin nii füüsilist kui vaimset väsimust. 

Teadlased märkisid, et L-karnitiin soodustas rasvapõletust ja samaaegset lihasmassi säilimist paastumise ajal.

***

Vikipeedia andmetel saab inimene L-karnitiini loomse toiduga ja seda sünteesib ka meie organism. Loomseteks allikateks on lamba-, sea-, veise- ja küülikuliha, kala, piim, õllepärm. Nagu pangaamhapegi on L-karnitiin vitamiinilaadne ühend ja mitte klassikaline vitamiin. Tema teatud varud on olemas skeletilihastes, aga ka maksas ja neerudes.

L-karnitiini vajab rasvhapete energeetiline metabolism. L-karnitiin transpordib pikaahelalisi rasvhappejääke läbi sisemembraani mitokondritesse, kus rasvhapped oksüdeeritakse metaboolse energia tootmise eesmärgil. Eriti vajalik on see lihastes, kus kestva lihastöö tingimustes toimub rohke rasvhapete lõhustamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles