Kümme halvimat asja, mis võivad juhtuda D-vitamiini puuduse tõttu

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
D-vitamiini saab inimene päikese käes olles, mistõttu on eestlastel sellest sageli puudus.
D-vitamiini saab inimene päikese käes olles, mistõttu on eestlastel sellest sageli puudus. Foto: SCANPIX

Meie laiuskraadidel on D-vitamiini puudus talvisel ajal eriti kerge tekkima ja seetõttu on oluline teada, mida see endaga kaasa võib tuua.

Tervise Arengu Instituudi andmetel vajab 6-23-kuune laps 10 mikrogrammi, lapsed alates teisest eluaastast ja täiskasvanud kuni 60. eluaastani 7,5 mikrogrammi ja eakamad inimesed taas kümme mikrogrammi D-vitamiini päevas. D-vitamiini sisaldust toidus saad vaadata siit.

Prevention.com toob välja kümme terviseprobleemi, mis kaasnevad madala D-vitamiini tasemega.

1. Depressioon

Ajakirjas British Journal of Psychiatry avaldatud ja 31 000 inimest hõlmanud uuringu järgi ohustab depressioon madala D-vitamiini tasemega inimesi kaks korda rohkem kui neid, kellel on selle vitamiini tase kõrgem. Asi on selles, et hipokampus ja teised tuju reguleerimisega seotud ajupiirkonnad sisaldavad D-vitamiini retseptoreid, mistõttu võib madal vitamiinitase mõjutada nende piirkondade talitlust.

2. Kehvemad ellujäämisšansid vähi korral

Ajakirjas Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism avaldatud uuringu järgi elavad vähidiagnoosiga patsiendid kõrgema D-vitamiini taseme korral kauem. Uuring näitas, et iga 10 protsendipunkti suurune tõus D-vitamiini tasemes seostus neli protsenti suurema elulemusega vähipatsientide hulgas. Kõige tugevamat seost D-vitamiini ja elulemuse tõusu vahel täheldati lümfoomi, soolevähi ja rinnavähiga patsientidel. Ajakirjas Anticancer Research avaldatud uuringu andmetel tagab kõrge D-vitamiini tase rinnavähiga patsientide puhul koguni kaks korda suurema tõenäosuse haigusest lõplikult võitu saada kui madala taseme korral.

3. Suurem agressiivse eesnäärmevähi risk

Ajakirjas Clinical Cancer Research avaldatud uuring näitas, et madala D-vitamiini tasemega mehi ohustab neli kuni viis korda suurem agressiivse eesnäärmevähi risk. Põhjus ei ole veel seejuures teada.

4. Suurem dementsuse ja Alzheimeri tõve risk

Täiskasvanuid, kes kannatavad mõõduka D-vitamiini puuduse käes, ohustab 53 protsendi võrra suurem dementsuse väljakujunemise risk. Tugeva D-vitamiini puuduse käes kannatavaid isikuid ohustab aga normis vitamiinitasemega inimestega võrreldes tervelt 125 protsendi võrra suurem risk, näitas ajakirjas Neurology avaldatud uuring. Alzheimeri tõve puhul suurendab D-vitamiini vaegus haigestumise tõenäosust kuni 122 protsenti.

5. Suurem psoriaatilise artriidi risk

Umbes 30 protsenti psoriaasiga patsientidest kannatab ka psoriaatilise artriidi all, mille  korral immuunsüsteem ründab liigeseid, põhjustades valu ja põletikku. Üks hiljutine ajakirjas Arthritis Care & Research avaldatud uuring näitas, et kuni 62 protsenti psoriaatilise artriidiga inimestest kannatab D-vitamiini puuduse käes. Varasemad uuringud on näidanud, et madal D-vitamiini tase võib teha põletikulised seisundid hullemaks ja selle taga võib peituda valgete vereliblede taseme tõus.

6. Suurem ägeda südamehaiguse risk

Madal D-vitamiini tase võib tähendada 32 protsenti suuremat koronaararterite haiguse riski ning 20 protsendi võrra suuremat riski, et haiguse tekkides kujuneb välja selle äge vorm. Teadlaste sõnul võib D-vitamiin parandada immuunsust ja aidata hoida kogu kehas põletikku kontrolli all, mis omakorda vähendab südame-veresoonkonna haiguste riski.

7. Kopsupõletik

Ida-Soome ülikooli teadlased leidsid, et kopsupõletikku haigestumise risk tõuseb väga madala D-vitamiini taseme korral enam kui 2,5 korda. See võib olla taas seotud immuunsüsteemi nõrgenemisega.

8. Skisofreenia

Ka skisofreenia risk on madala D-vitamiini taseme korral normis tasemega võrredes enam kui kaks korda suurem, näitab ajakirjas Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism avaldatud uuring.

9. Multiskleroosi kiirem areng

Varasemad uuringud on näidanud, et madal D-vitamiini tase on seotud suurema neuromuskulaarsete haiguste, näiteks multiskleroosi ja Parkinsoni tõve riskiga. Nüüd näitas ajakirjas JAMA Neurology avaldatud uuring, et multiskleroosi diagnoosi olemasolu korral võib madal D-vitamiini tase kiirendada selle haiguse süvenemist.

10. Enneaegse surma risk

Madala D-vitamiini tasemega inimesed surevad suure tõenäosusega varem kui need, kellel on selle olulise vitamiini tase normis, näitas 32 varasema uuringu analüüs, mis avaldati ajakirjas The American Journal of Public Health. Kõige kõrgem enneaegse surma risk mis tahes põhjusel oli neil, kelle D-vitamiini tase jäi alla 30 nanogrammi milliliitri kohta. Ent rohkem ei ole alati parem – teadlased ei täheldanud mingit lisakasu sellest, kui vitamiinitase ületas 50 nanogrammi milliliitri kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles