Tarbekemikaalid võivad kiirendada menopausi saabumist

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uue uuringu järgi võib kokkupuude levinud tarbekemikaalide ja pestitsiididega soodustada enneaegset menopausi algust.

Teadlased tuvastasid kokku 15 kemikaali – üheksa PCBd ehk polüklooritud bifenüüli, kolm pestitsiidi, kaks plasttoodetes leiduvat ftalaati ja furaan – , mille kõrge taseme korral algab menopaus kaks kuni neli aastat varem ning mis võivad mõjuda üldiselt kahjulikult munasarjade talitlusele, kirjutab Web MD.

«Varasem menopaus võib mõjutada naise elukvaliteeti ja sellel on suur mõju nii tema viljakusele ja tervisele kui ka kogu ühiskonnale,» ütles uuringu juhtivautor dr. Amber Cooper St. Louisis asuvast Washingtoni ülikooli meditsiinikoolist.

Ta märkis, et ehkki see uuring ei paku tõestust põhjusliku seose kohta, on see hoiatav märk, mis viitab edasiste uuringute vajadusele.

Oma uuringu raames analüüsis Cooperi meeskond enam kui 1400 menopausieas naise vere- ja uriiniproove 111 kemikaali suhtes. Naiste keskmine vanus oli 61.

«Kemikaalid, mis on seotud varasema menopausi algusega, võivad viia ka munasarjatalitluse varase languseni ning meie tulemused näitavad, et peaksime olema mures,» ütles ta.

Lisaks sellele, et munasarjatalitluse langus mõjub kehvasti viljakusele, võib see soodustada ka südamehaiguste, osteoporoosi ja teiste terviseprobleemide varast teket. Varasemad uuringud on näidanud kemikaalide seost mõne vähkkasvaja, varase puberteedi ja metaboolse sündroomi ehk ainevahetussündroomiga. Viimane tõstab omakorda südamehaiguste, ajurabanduse ja diabeedi riski.

«Kokkupuude paljude selliste kemikaalidega on meie kontrolli alt väljas, sest neid leidub juba nii pinnases, vees kui ka õhus,» märkis Cooper. Ent näiteks plasttoodete ja kodukeemia kasutamist vähendades saame paljusid ohtlikke tarbekemikaale vältida. Jälgida võiks ka kosmeetika ja kehahooldustoodete koostist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles