Talv Tenerifel tõi raskelt haigele mehele leevendust

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees otsustas mugavustsoonist välja astuda ja üksi Tenerifele reisida.
Mees otsustas mugavustsoonist välja astuda ja üksi Tenerifele reisida. Foto: SCANPIX

Talve Tenerifel veetnud Olev Veskimäe (55) raske haigus on lõunamaises kliimas tunduvalt leevenenud.

«Mu haigus on kinkinud mulle unikaalse elu. Olen kohanud siin tõeliselt häid inimesi ja mõistnud, et tervis polegi kõige tähtsam. Kõige tähtsam on olla õnnelik. Elada nii, et ei teeks kellelegi kurja, sealhulgas iseendale,» rääkis Veskimäe väljaandele Kuulutaja.

«Nädal enne Eestist lahkumist olin südame-rütmihäiretega Tartus haiglas. Seal sain aru, et pean elus mingeid muudatusi tegema,» meenutas ta. Lendaski Tenerifele, 150eurose üheotsapiletiga. Esialgne plaan oli saarega tutvust teha ja siis edasi reisida. «Mõtlesin üles otsida mõne Atlandit ületava jahi omaniku. Nad palkavad tihti meeskonda töökäsi juurde.»

Ent Veskimäe jäi saarele ning on veetnud Tenerifel kogu talve. «Ma tunnen siin rõõmu igast hetkest. Mu tervislik seisund on stabiilne, ma ei pea mingeid ravimeid sisse sööma. Mu häälgi olevat tuttavate sõnul selgem,» ütles mees.

Tal on väikeaju parandamatu kahjustus ehk ataksia. Järjest süvenev tõbi põhjustab tasakaaluhäireid, pärsib kõnelemist. «Kõnnin nagu põdur vanainimene,» nentis ta.

Prognoos, mille arstid mehe tervisele mullu sügisel andsid, oli kurb – haiguse süvenemine muudab järjest kehvemaks tema liigutuste koordinatsiooni, kannatavad kõik teisedki tegevused. Tõbi algas tasapisi, kuid piinab meest juba kümme aastat.

«Pärast seda, kui arstid ütlesid, et mu haigus on harva esinev ja ravimatu, otsustasin iseendaga tegelema hakata,» rääkis ta. «Vaja oli minna mugavustsoonist välja, pisutki vaeva näha. Loodan, et olen eeskujuks kõigile, kes elavad mõne kroonilise haigusega. Tahan näidata, et ka haigena saab õnnelikult elada. Tahan julgustada inimesi viima oma unistused ellu enne, kui mingi hull tõbi kallale tuleb.»

Kaugelt vaadates tunduvad Eesti asjad talle palju selgematena. «Mul on plaanis hakata ehitama palkmaju, praegu just otsin neile internetis ostjaid.»

Pikemalt loe siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles