Menuromaan kahekordistas koduseid seksiõnnetusi

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmi «Viiskümmend halli varjundit» treilerist.
Kaader filmi «Viiskümmend halli varjundit» treilerist. Foto: Kuvatõmmis

Pärast 2007. aastat on nende ameeriklaste arv kahekordistunud, kes pöörduvad erakorralise meditsiini osakonda vigastusega, mille on põhjustanud sekslelu.

Suurem pöördumiste koguarvu kasv toimus 2012. ja 2013. aastal, pärast seda, kui maailma vallutas erootiline romaan «Viiskümmend halli varjundit». Enamike nende patsientide – koguni 83 protsendi puhul – tuli teostada «võõrkeha eemaldamine organismist», kirjutab Washington Post.

Ehk konkreetsemas keeles – kõigi nende vigastuste põhjustajaks oli sekslelu kasutamine. Andmed pärinevad USA elektrooniliste seadmete põhjustatud vigastuste registris, millesse koondatakse iga-aastaselt statistikat haiglate erakorralise meditsiini osakondadest.

Selles andmebaasis on saadaval laiemalt koduelektroonika poolt tekkinud vigastused, millest kitsamalt vaadeldi tooterühma «massaažiseadmed ja vibraatorid». Väljavõte tehti tagasiulatuvalt aastasse 1991. Andmete vaatlemisel selgub, et 2000ndate alguses tuli taolisi õnnetusi harvemini ette.

Andmeid analüüsides selgub, et keskmine sekslelu ohver on keskealine mees – 58 protsenti patsientidest on mehed ning mediaanvanus selles grupis on 44 aastat. Naiste graafikukõver kulmineerub varasemas eas ning mediaanvanuseks on 30 aastat. Andmestikku jõudnud juhtumite seas oli vanima mehe vanus 85 ning vanima naise vanus 67.

Enamik neist õnnetustest pole väga tõsised, kuigi mõned ka on. 71 protsenti patsientidest said vajaliku ravi ning lasti kodusele ravile, kuid 25 protsenti pidid jääma haiglasse või suunati edasi mõnda teise osakonda. Käputäis inimesi keeldus ravist.

Head uudised on aga siin – ükski õnnetusjuhtum ei nõudnud päästeameti sekkumist ning ühtki surma pole ka jäädvustatud.

Tõsi, ka Washington Posti autor tunnistab, et pole tõendit, et seksiõnnetuste taga on raamat «Viiskümmend halli varjundit», milles käsitletakse sidumismängude ehk bondage’i temaatikat ning millest käivad läbi ka mõneti ekstreemsed seksuaalpraktikad.

Raamat on siiski olnud ülimenukas – seda on lugenud kümned miljonid inimesed ning eelseisev raamatust inspireeritud filmilinastus on andnud innustava tõuke ka seksilelude tootjatele, kes oma toodangus raamatu menu ära kasutada oskavad.

Turu-uuringute firma IBIS World hinnangul oli sekslelude tööstus 2013. aastal 608-miljoni dollariline ärisektor. Sellele eelneva aastaga toimus 2013. aastal kasv müügis koguni 7,5 protsenti, millega IBIS «Viiekümne halli varjundi» mõjule viitab.

Kuna sekslelusid toodetakse aina enam ning nendega praktiseerimine on rohkem levinud, on ka tõenäolisem, et mõned inimesed lähevad katsetustes liiga kaugele ning vajavad sel põhjusel meditsiinilist abi. Filmi väljatulekuga ennustab väljaanne inimestes antud teema vastu ainult huvi tõusu jätkumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles