Eestis HIV-d uurivad teadlased said 2,5 miljonit dollarit toetust

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

Tartu Ülikooli teadlaste osalusega HIV-uuringuprojekt sai ameeriklastelt 2,5 miljonit dollarit toetust.

Tartu Ülikooli tervishoiu instituudi töörühm koostöös teadlastega New Yorgist said Avant-Garde Awards 2,5 miljoni dollari suuruse teadustoetuse, et hinnata narkootikumide süstimisega alustamist ennetavate sekkumiste efektiivsust. Uuringuid hakatakse läbi viima New Yorgis ja Tallinnas.

«Auhinnatud teadlased on välja pakkunud loovaid lähenemisviise, mis võivad muuta seda, kuidas me HIVi/AIDSi uuringuid näeme, ja viia uute põnevate vahendite ning strateegiate väljatöötamiseni, mis takistaksid nakatumist ja tõstaksid HIVi nakatunud narkosõltlaste elukvaliteeti,» ütles NIDA direktor Nora D. Volkow.

Eestis on projekti partneriks Tartu Ülikooli tervishoiu instituudi teadlased epidemioloogia professori Anneli Uusküla juhtimisel. New Yorgi ja Tallinna näitel kombineeritakse ennetusmeetmeid, mis on vähendanud nende narkosõltlaste arvu, kes lähevad üle süstitavatele uimastitele.

«On mitu tõenduspõhist sekkumist, mille abil püütakse vähendada uimastite süstimisega alustamist, sealhulgas «Heroin Sniffer» ehk «Heroiininuusutaja» projekt, «Break the Cycle» ehk «Tsüklist välja» projekt, paaride HIVi nõustamine ja madala lävendiga sõltuvusravi,» ütles projektiga seotud teadlane Des Jarlais. Ta lisas, et see projekt kasutab ennetusmeetmeid kombineeritult, et vähendada uimastite süstimisega alustamist. 

Tartu Ülikooli epidemioloogia professori Anneli Uusküla sõnul on projekt ambitsioonikas, sest nimetatud ennetusmeetme kombineeritud rakendamine on maailmas esmakordne.

Ameerika Ühendriikide riiklike terviseinstituutide alla kuuluv narkootikumide kuritarvitamise uurimise instituut (NIDA) valis välja viis projekti, mis said 2015. aasta Avant Garde’i uuringutoetuse HIVi/AIDSi valdkonnas.

Kaheksandat korda toimunud NIDA iga-aastase Avant-Garde’i auhindade konkursiga püütakse innustada teadustööd, mis võib viia läbimurreteni HIVi/AIDSi ennetuses ja ravis narkosõltlaste hulgas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles