Kristjan Port: inimesed mõtlevad end haigeks

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tallinna ülikooli (TLÜ) terviseteaduste ja spordi instituudi direktori Kristjan Pordi sõnul mõtlevad inimesed end tänapäeval tihti haigeks, sest internet on enda diagnoosimisel sama lahke kui horoskoobid, mille sõnastus võimaldab igaühel lugeda välja seda, mida ta lugeda oskab.

Paradoksaalsel kombel on inimesed, kes mõtlevad end haigeks koos valude ja hädadega, Pordi sõnul tihti isegi ravimatud, sest nad ei usu ka arsti, kes väidab, et neil pole midagi viga, kirjutab ERRi teadusportaal.

Microsofti 2008. aastal tehtud uuringust selgus, et 515 vaatlusalusest iga neljas tundis pärast veebist loetud meditsiinilise info lugemist end vähem tervena. Samuti pandi tähele, et veebis kasutatud tugevamate väljendusjõuga sõnade tõttu ei otsinud inimesed ängistuse vähendamiseks rahustavat või mõistlikku nõu eksperdi käest, vaid lasid nad end täiendava informatsiooniga kanda hüsteeriat suurendavas suunas.

Kuigi konsultatsioon arstiga mõjus kolmveerandile muret vähendavalt, siis võis ülejäänutes arstikülastus isegi suurendada ängistust, sest arst jäi ju oma töökohale, aga kodus oli partneriks uuesti internet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles