See trikk aitab naistel kasvatada suuremat lihasmassi

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Saksamaa Bochumi Rurhi ülikooli sporditeadlased avastasid uuringu käigus, et menstruaaltsüklit järgi treenimine aitab naistel kasvatada suuremat lihasmassi.

Menstruaaltsükli follikulaarses faasis, kui toimub munaraku küpsemine, on naiste veres rohkem testosterooni ja östradiooli kui luteaalses faasis, mis järgneb ovulatsioonile, kirjutab ergo-log.com.

Sporditeadlased on varemgi kahtlustanud, et naised saaksid sellist hormonaalset kõikumist spordis enda heaks tööle panna. Nüüd avastasid aga saksa teadlased, et kui naine treenib rohkem follikulaarses faasis ja veidi vähem luteaalses faasis, aitab see tal kasvatada suuremat lihasmassi.

Teadlased tahtsid uurida, kas follikulaarses faasis treenides taastuvad naised treeningust kiiremini. Selleks võtsid nad vaatluse alla 20 keskmiselt 25-aastast naist. Kõigil katsealustel oli regulaarne menstruatsioon ja keegi neist ei kasutanud rasestumisvastaseid vahendeid.

Naised pandi tegema jalapressi, seejuures vasaku ja parema jalaga eraldi. Ühte jalga treenisid nad rohkem follikulaarse faasi ajal ja teist jalga luteaalse faasi ajal. Eksperiment kestis kokku viie menstruaaltsükli vältel.

Eksperimendi lõpus oli peamiselt follikulaarses faasis treenitud jalg katsealustel keskmiselt 42 protsenti tugevam ja selle lihasmass oli 46 protsenti suurem kui selle jala puhul, mida oli rohkem treenitud luteaalses faasis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles