Aina enam rootslasi soovib sugu vahetada

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Transseksuaalid Miss Trans Europe'i üritusel.
Transseksuaalid Miss Trans Europe'i üritusel. Foto: NurPhoto/Alessio Paduano/Sipa USA

Üha enam rootslasi soovib sugu vahetada. Seda võimaldab aina tolerantsemaks muutuv ühiskond ja värske seadusemuudatus, mis innustas möödunud aastal Rootsis sugu vahetama pea 600 inimesel.

«Transseksuaalsusest rääkimine pole ammu enam tabu,» ütleb Lundi soovahetuskliiniku psühholoog Amara Rådman, vahendab The Local.

Põhja-Rootsi linn Lund oli esimene, kus avati soovahetuskliinik 1970ndatel. Uude aastatuhandesse pöördumise hetkel oli kliinikul vaid kümme patsienti. Numbrid on kasvanud aga peadpööritava kiirusega. Möödunud aastal võttis kliinik vastu 100 patsienti.

2013. aastal võeti Rootsis vastu vastuoluline seadusemuudatus, mis võimaldab kõigil soovahetajatel ka sugu jätkata. Varasemate seaduste kohaselt oli operatsioonile pääsemise eelduseks steriliseerimine.

Lundi kliiniku kirurg Anttila Fazekas ütles et uus seadus pani inimesi ümber mõtlema. «See ja ühiskonna avatus on kaks olulist tegurit, miks patsientide arv on kasvanud.»

Rootsi, mis on tuntud oma sooneutraaluse ja tolerantsuse poolest, ei ole sugugi alati nii vabameelne olnud. Paljud patsiendid, kes on vanemad inimesed, kasvasid üles 1950ndatel või 1960ndatel ega olnud tol ajal ealeski valmis kõva häälega ütlema, et sooviksid sugu vahetada.

«Neil puudus seni võimalus kellelegi öelda – ei oma perele, partnerile ega kolleegidele,» rääkis Fazekas.

Rådmani hinnangul on need inimesed end kaua üksikuna tundnud. «Küllap nad süüdistasid endid, kuna ei leidnud endasarnaseid. Kuid nüüd, vahetult enne surma, soovivad nad oma sugu vahetada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles