Ebatavalised infarkti põhjustavad tegevused

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lisaks paljudele juba teadaolevatele haigustele ja harjumustele võivad südamerabandust põhjustada ka mõned üllatavad faktorid.

Paljud terviseprobleemid ja harjumused nagu ülekaalulisus, diabeet, kõrge vererõhk ja suitsetamine on teada tuntud infarkti saamise riski tõstvad faktorid. Siiski on veel mõned, mitte nii tavapärased tegevused, mis võivad suurendada südamerabanduse saamise riski, kirjutab Huffington Post.

Äkkviha

Hiljutisest Austraalias tehtud uuringust selgus, et paar tundi pärast vihapurset on 8,5 korda suurem võimalus saada südamerabandus kui rahuliku perioodi ajal. Äkkviha tunnusteks on näiteks kokkupigistatud rusikad, asjade loopimine ja enda või teiste vigastamine. Uuringu järgi tekib selline viha suure tõenäosusega tülist pereliikmega, aga ka töö või liiklusega seotud probleemidest.

Ärevus

Samast uuringust selgus, et ka ägedad ärevushood on seotud suurema infarkti saamise riskiga. Nii ärevushoo kui ka äkkviha ajal suureneb südame löögisagedus, tõuseb vererõhk, veresooned tõmbuvad kokku ja vere hüübimine suureneb. Kõik need faktorid on seotud võimaliku infarktiga.

Selliste probleemide vältimiseks soovitavad teadlased vältida tegevusi, mis vallandavad vihahoogusid või tekitavad ärevust. Samuti on soovitatav õppida korralikult lõdvestuma ja kontrollida rohkem oma mõtteid.

Ebatavalised füüsilised tegvused

Selleks võib olla näiteks talvine lume lükkamine, sest külm ja tihe õhk ning füüsiline pingutus võivad olla surmavaks kombinatsiooniks neile, kel on niigi nõrk süda.

Lume kühveldamise ajal on seega soovitatav vahepeal puhata ning kasutada väiksemat labidat, et korraga ei oleks kanda liiga suur raskus.

Seks

Vanemas eas võib seksimine samuti olla seotud infarkti saamisega, sest vererõhk ja surve südamele tõusevad orgasmi ajal tunduvalt. Siiski on selline seos väga minimaalne.

Mõnuainete kuritarvitamine

Alkohol ja narkootikumid on samuti infarkti põhjustavad ained. Kuigi palju on räägitud punase veini heast mõjust südamele, siis ei tasu sellega liialdada, sest alkohol tõstab vererõhku ja paneb inimesed ka rohkem sööma.

Suured söömaajad

Need, kel on südamehaigustesse haigestumise risk niigi suur, on pärast suuremat einet ka neli korda suurem võimalus saada infarkt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles